IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Попйорданов: Банско не трябва да се разширява повече

Трябва да се направи анализ на състоянието на туризма, за да се определи правилната посока на развитие, смята председателят на БААТ

08:13 | 30.03.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Любомир Попйорданов. <em>Снимка: архив, Одисея-ин</em></p>

Любомир Попйорданов. Снимка: архив, Одисея-ин

Кметът на Банско може да въведе през зимните месеци транспортна схема, която да бъде  приятелска за туристите. Колите да се оставят в началото на града на безплатен и охраняем паркинг и оттам автобуси да развеждат туристите. Всяка сутрин с автобуси туристите могат от хотелите да стигат до лифта и да се прибират след това. Става дума за автобуси на курорта. В момента Банско не е курорт. Курорт означава спокойно място, свързано с определени стандарти на безопасност. Банско в момента не е такова място. Така хората ще се чувстват спокойно и че получават нещо за парите си. Следващата стъпка е правиш нещо за туристите – и вдигаш цените, защото ниските цени не са добра посока на развитие.

Трябва да се развият и идеите за летен туризъм, т.е. за целогодишен туризъм. Банско всъщност винаги е било дестинация за летен туризъм. Усилията, които се полагат с провеждането на концерти и други събития, са добра идея. Друго нещо, от което кметът, а и всички биха спечелили, е да се създадат условия за истинска чуваемост между всички, не само големите хотели, не само концесионера, а и малките хотели и къщите за гости. Може да се подобри озеленяването, външният вид на сградите. Знаем за проблема, че хотелите не могат да купят карти за ски за своите клиенти. Това също е работа на общината, която е и съсобственик в дружеството концесионер. Общината, ако иска да се разглежда като сериозно място за туризъм, трябва да направи нещо, не може да отказва на собствените си хотелиери това право и тази възможност. Когато имаме концесия от този вид, имаме монопол, но не може всичко да се зауства в интересите на монопола.

Със сигурност този лифт, който имат, трябва да стане по-бърз, а бих казал, че кабинките по-скоро трябва да се заменят с други, защото не съм убеден че инфраструктурно в рамките на концесионната територия втора кабинка е възможна. Иначе се поставя под въпрос територията на националния парк, който е световно наследство и от който бизнеса не черпи достатъчно, защото не харесва това наследство. В момента това място се рекламира повече като място за ски. Банско ще спечели, ако убеди хората в Пиринския край, че е за развитието на Пирин, а не за своите ски проекти. Ако нещата се разглеждат стратегически. Поне трябва да бъдат направени усилия, да има чуваемост, а нея я няма – нито за хората от Банско, нито за съседните общини. Затова и хората в Пиринския край не се идентифицират с успеха на Банско. Трябва да се започне с един безкомпромисен анализ, а след това да се отвори пътя на една широка експертна дискусия.

Нашите ски курорти често са сравнявани с тези в Австрия, Швейцария и други дестинации в Алпите. Какъв е моделът за развитие там?

Тези курорти също са правени с известни компромиси. Има сериозно застрояване и там, но с някои изключения във френските Алпи там няма мастодонти, каквито имаме ние. В Австрия, Швейцария, Северна Италия настаняването е в малки хотели, вили и къщи за гости на до  три-четири етажа с визия, която се вписва в ландшафта. Визията на строителството в Банско, Куниното не се вписва в ландшафта и това пречи в Банско да дойдат хора с пари. Те не искат да гледат нито строителни площадки, нито градове, те искат да гледат природата. Освен естетиката, имаме проблеми и с инфраструктурата.

В курортите в Австрия и Швейцария всяко нещо, което е правено, е правено със замисъл за инфраструктурата, капацитета. Нека не забравяме, че тези курорти не са направени и в национални паркове. Има предложения за доста писти в България извън Рила и Пирин, но инвеститорите не се интересуват. Това вероятно е защото искат да добият дървен материал и на практика да употребят планината още веднъж. Докато за тези държави, за които говорим, изобщо не става дума за строителство в национални паркове, още повече за национални паркове, които са световно наследство. За това трябва да сме чувствителни, да благодарим на природата за това, което ни е дала, да работим с това, което имаме, а не да го разрушаваме.

В тези курорти няма и монополист, който да владее всички съоръжения и услуги. Приходите от лифт картите не отиват в офшорни сметки и има разпределение на функциите. От една страна има хотели и къщи за гости, от друга страна – ски училища, а от трета - общината, която се занимава с поддържане качеството на живот на съответното място, транспорта,  рекламата, защото общината получава данъци от предприемачите. Правят се усилия всички тези курорти да се позиционират и като летни. Швейцария например в последно време изобщо не се рекламира като зимна дестинация, а като лятна. Австрия също – тя се представя като страната на Моцарт, на добрата кухня, на виното. Австрийското вино в момента е световен хит. На практика в тези страни виждаме адаптация към промените. Има такива примери и от Франция. Много курорти под 2 000 метра затварят. От дестинации за зимен спорт те се превръщат в крайградски зони за живот по-близо до природата. Така хората работят в градовете, а живеят в тези бивши вече курорти. Банско не може да разчита на това, защото е отдалечено, за разлика от Боровец. Градчето Банско не може да черпи от потока на един голям град, докато в Боровец, на само 70км от София, ако си представим, че някой ден снегът стане съвсем недостатъчен, хотелите биха могли да се превърнат в места за живеене, а ски пистите – в места за летен бобслей. Колоезденето също може да се развива, Боровец има много добър байк парк, Пампорово също.

Последна актуализация: 18:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 3
zaw12929
преди 8 години
Да се подкрепят малките и средни предприемачи означава само- да се намали данъка от 15 на 10%. Да има пътища, вода, канализация, чистота и ред, за да вирее и туризма и това не е помощ, а задължение на Държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 9
zaw12929
преди 8 години
Добре са ти платили за да казваш :"Банско не трябва да се разширява ".... Стига тъпотии и не ги тиражирайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
А Банско е един пирински Слънчев бряг и колкото по-скоро го отнесе реката, толкова по-добре за България и за туризма в нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
*** = о^нождат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
А аз карам от 50 години и съм обиколил също де що става за каране и мога да кажа на висок глас, че в България не повече от 10% от зад^ниците, които разхождат с джипове един сноп ски на тавана в багажници, по-скъпи от ските, изобщо могат да карат ски!!! Това са деца на полето, а полето ражда не скиори, а ти^кви! За тия го^*** е достатъчно в полето да сложиш хотели и кръчми и за тях едно дърво не си заслужава да бъде отсечено за писта или трасе за лифт! Същото се отнася и за 90% от вносните бо^клуци, които *** кръчмите ни зимъска с подпрени за парлама на дуваро отпред ски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
И ти къде я видя тази навъсена родопчанка бре, ***^рел недошмъркан?!! Ба^хти *** се завъдиха в тая нещастна държава, която на всичкото отгоре и едно торба пари на празна кра^туни е похарчила да ги научи да пишат и после да др^айфат из нета на роден език!!! Го^вньо, ти не си помирисвал родопска къща!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
marto76
преди 8 години
Не съм съгласен с мнението на г-н поп Йорданов, тъй като голяма част от туристите не се радват на малки туристически селца, където единствената алтернатива за нощувка е навъсена родопчанка, в чиято къща мирише на пръжки! Да не говорим, че конкретно Банско прие 2 Световни купи и вече се води на световната ски карта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
orchis
преди 8 години
От 35 години карам и мога да кажа, че съм обиколил почти всички места из Европа (само по скандинавксите държави не съм бил). Ами, за съжаление, нито Боровец, нито Банско могат да се сравняват с гоемите ски курорти. Напоследък се чува, че повечето писти в Алпите били под 2000 м надморска височина. Това едва ли е истина, но дори да е, се пропосукат други климатичнни фактори като средните теператури, количествата валежи, колко време се задържа снега. Пропуска се и че повечето курорти са направени в подножието на ледници (те са на над 3000 метра), където се кара целогодишно. Конкретно в Банско всички се фокусират върху проблема с кабинката, но човек дори да успее да се качи на пистите, там попада в един мравуняк от хора и карането не е точно притно. Отделно, най-хубавата писта (Томба) стои затоврена към 1 месец, за да се подготви за старта от световната купа, а цената на картата не се променя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
888
преди 8 години
Според мен планина Витоша ,като ски дестинация нарочно не се развива за сметка на Банско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 9
poketl
преди 8 години
Заради такива като тоя, а и заради чиновнически идиотизъм най-големия предполагаем инвеститор с над 1млрд лева проект си тръгна окончателтно оттук. Говоря за дестинацията Сапарево-Говедарци. Сега тая най красива част на Рила е обречена на бандитско сечене на горите, беработица и тотален разпад. А франсетата ще се преместят в Румъния или Турция, там ще им прегърнат идеята начаса и след няколко месеца ще почнат реално строителство. Тук им трябваха цели пет години, за да ги откажат нашите тиквеници, толкова бяха харесали природата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още