IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите у нас започва годината с високи ръстове в оборотите

Силен стимул дават дейности в информационните технологии и тези, свързани с туристическа дейност

13:54 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Секторът на услугите в България продължава да е във възход и в началото на тази година, следвайки възходящия тренд от 2022 г. Индексите на оборота в услугите са продължили да растат през първото тримесечие на 2023 г., като се увеличават както на годишна, така и на тримесечна база.

Това показват предварителни и календарно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ), базирани на информацията за дейностите, обхванати в секторите „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и „Други бизнес услуги“.

Ръстовете на годишна база се дължат на продължаващата динамика при предлагането на услуги във въздушния и водния транспорт. Силен стимул на оборотите дават и дейности в областта на информационните технологии и тези, свързани с туристическа дейност, пътувания и резервации.

Спадове в оборотите на тримесечна база се наблюдават при производство на филми и телевизионни предавания, както и при туристическа агентска и операторска дейност.

Годишни изменения

През първото тримесечие на 2023 г. индексът на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 13,8% над равнището на същото тримесечие на 2022 година. Значителен ръст е отчетен при „Въздушен транспорт“ - с 80,8%, и „Воден транспорт“ - с 59,6%.

Индексът на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ е с 19,4% по-висок през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същото тримесечие на 2022 година.

Съществено увеличение се наблюдава при „Дейности в областта на информационните технологии“ (23%) и „Далекосъобщения“ (15,3%).

При „Други бизнес услуги“ най-голям ръст на годишна база е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - със 103,2%, и „Дейности по почистване“ - с 51,8%.

Тримесечни изменения

През първите три месеца на 2023 г. индексът на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ се увеличава с 1,2% в сравнение с предходното тримесечие. Най-голям ръст е регистриран при „Въздушен транспорт“ - със 17%. 

Намаление се наблюдава при „Воден транспорт“ - с 4%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 0,8%.

Индексът на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 6% спрямо четвъртото тримесечие на 2022 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Дейности в областта на информационните технологии“ (7,9%) и „Далекосъобщения“ (6%).

Намаление се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (4,8%) и „Издателска дейност“ (1,3%).

При „Други бизнес услуги“ спад спрямо предходното тримесечие е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 40,2%.

Ръст се наблюдава при „Дейности по почистване“ - със 17,7%, и „ Други професионални дейности“ - с 10,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още