IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в британските фирми за услуги записа над едногодишно дъно

Потребителите все повече избягват рискове на фона на покачващите се лихви

16:26 | 03.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността сред британските компании за услуги е записала най-големия си спад от началото на 2021 г. през миналия месец, показаха данните от частно проучване, цитирани от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на S&P Global UK се е свил до 48,8 пункта през октомври, спадайки под границата от 50 пункта, разделяща повишение от понижение. Въпреки че резултатът е по-добър от първоначално обявените 47,5 пункта, той бележи най-голямото свиване на бизнес активността от началото на 2021 г. насам.

Икономиката на Великобритания е на ръба на рецесията, докато домакинствата и бизнесът продължават да се борят с високия инфлационен натиск. Доставчиците на услуги в други големи икономики в Европа също изпитват затруднения.

"Ограниченото потребление на домакинствата и намаляващите бизнес инвестиции допринесоха за спада в обема нови поръчки", обясни Тим Мур, директор по икономика в S&P Global Market Intelligence.

Редица фирми са посочили, че политическата несигурност, заедно с покачващите се лихви, са довели до повече избягане на рискове от страната на потребителите, както и до подход на изчакване към нови проекти. Положителен резултат обаче, в противоречие с като цяло негативния тренс, дадоха данните за наемането в сектора.

По-рано през седмицата стана ясно, че PMI индексът в производството е спаднал от 48,4 пункта през септември до 46,2 пункта през октомври, достигайки 29-месечно дъно. Общият PMI се е понижил от 49,1 пункта през септември до 48,2 пункта през октомври, най-ниското ниво от януари 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още