IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в сектора на услугите у нас записват силни ръстове и през лятото

На годишна база през третото тримесечие най-сериозно е повишението при въздушния транспорт и туристически услуги за пътувания

12:30 | 24.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Индексите на оборота в услугите в България продължават възходящия си тренд във всички сектори и през третото тримесечие на 2022 г. Оборотите в услугите се движат нагоре както на годишна, така и на тримесечна база.

Ръстовете на годишна база се дължат на сериозното оживление при предлагането на услуги във въздушния и водния транспорт, складирането, пощенските услуги и далекосъобщенията. Силен стимул на оборотите дават и дейностите по производството на филми, телевизионни предавания и музика, дейности в областта на информационните технологии и тези, свързани с туристическа дейност, пътувания и резервации.

Спадове в оборотите се наблюдават единствено при счетоводни, одиторски, юридически дейности и данъчни консултации.

Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), базирани на информацията за дейностите, обхванати в „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и в сектора „Други бизнес услуги“.

Годишни изменения

През третото тримесечие на 2022 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 42,5% над равнището на същото тримесечие на 2021 г. Значителен ръст е отчетен при „Въздушен транспорт“ - със 155,6%, и „Воден транспорт“ - с 82,8%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е с 14% по-висок през третото тримесечие на годишна база.

Съществен ръст се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (25,9%), „Дейности в областта на информационните технологии“ (24,2%), и „Информационни услуги“ (18,5%). Най-голямо намаление е отчетено при „Издателска дейност“ - с 11,4%.

При „Други бизнес услуги“ услуги най-голям ръст спрямо третото тримесечие на миналата година е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - със 78%, и „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 26,7%.

Намаление се наблюдава единствено при „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 9,8%.

Тримесечни изменения

По предварителни данни през третото тримесечие на тази година общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава със 7,5% в сравнение с предходното тримесечие. Ръст се наблюдава при повечето дейности, като той е най-голям при „Въздушен транспорт“ - с 37,4%, и „Воден транспорт“ - с 15,9%.

Намаление е регистрирано при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ (1,8%).

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 1,7% спрямо второто тримесечие на 2022 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Дейности в областта на информационните технологии“ и „Информационни услуги“ - с по 5.4%. Понижение е регистрирано при „Издателска дейност“ (10,5%) и „Далекосъобщения“ (6,1%).

При другите бизнес услуги най-голям ръст спрямо предходното тримесечие е регистриран при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 5,1%, и „Дейности по охрана и разследване“ - с 4,5%.

Намаление се наблюдава при „Други професионални дейности“ - с 13,7%, и „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 5,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още