IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: Инфлацията във Франция вероятно е преминала своя пик

По-важно е да се види колко време лихвите ще останат на тези високи нива, отколкото до какво равнище ще стигне затягането на политиката на ЕЦБ, изтъква централният банкер

13:48 | 31.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на увеличение на потребителските цени във Франция вероятно е преминал своя пик, заяви управителят на централната банка на страната Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

„Казахме, че инфлацията ще достигне своя връх през този семестър“, посочи Дьо Гало по време на представянето на годишния доклад на френския Орган за пруденциален надзор и преструктуриране (ACPR). „Много вероятно е да сме там. Дори е вероятно да сме преминали пика и така инфлацията във Франция да се охлажда, както казахме, от сега до края на годината, макар и недостатъчно“, добавя той.

Анализът на годишните промени при потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната показва смекчаване на инфлацията до равнище от 6% спрямо 6,9% през април. Това рязко охлаждане на инфлацията надминава очакваните от анкетираните от Bloomberg икономисти от 6,4%.

Дьо Гало, който е член и на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), посочи, че е налице значително намаление на елементите на така наречената базова инфлация, която изключва волатилни артикули като храни и енергия.

„Част от това без съмнение може да се отдаде на първите ефекти от паричната политика“, изтъква централният банкер, добавяйки: „Все пак говоря предпазливо“.

ЕЦБ повиши лихвените проценти с 375 базисни пункта през последната година и се очаква да продължи своя цикъл на затягане на паричната политика с две допълнителни увеличения с по четвърт процентен пункт съответно през юни и юли. Някои служители на регулатора посочиха, че може да е необходимо още една възходяща корекция през септември.

„Мисля, че данните от тази сутрин са допълнителен знак, че вместо крайното лихвено ниво, върху което пода фокусът, е  по-важно колко дълго лихвата ще останем там“, добавя Дьо Гало.

През април той предупреди, че еврозоната е изправена пред риск от упорита инфлация, която ЕЦБ е решена да пребори, като поддържа лихвите високи за определен времеви период.

„Сега сме изправени пред риска от закостеняла инфлация, която се състои в основния или базов компонент“, посочи Дьо Гало. „С други думи инфлацията стана по-широкоразпространена и потенциално по-трайна“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още