IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания се е разраснала леко през август

БВП на страната се е разширил с 0,2% на месечна база

11:29 | 12.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическият растеж на Великобритания е останал слаб през август, тъй като бавното възстановяване от наситения със стачки месец юли не успя да успокои опасенията, че производството ще се свие през третото тримесечие, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е разраснал с 0,2% на месечна база през август след ревизиран спад от 0,6% през юли, съобщи статистическата служба на страната (ONS) в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, също очакваха ръст от 0,2%.

Възстановяването отчасти отразява липсата на фактори, които да потискат активността през юли, главно мащабни индустриални действия. Услугите са нараснали с 0,4%, стимулирани от образователните такива, след като учителите излязоха на стачка през юли. Фабричното производство обаче се е свило с 0,8%, а строителството с 0,5%, като и двата резултата са по-слаби от прогнозите на икономистите.

Тези данни допълват картината на икономика, която губи инерция в условията на рязко повишаване на разходите по заемите. Английската централна банка (АЦБ) остави лихвите си непроменени миналия месец, засилвайки спекулациите, че най-агресивният цикъл на затягане от края на 80-те години на миналия век може би е приключил.

Остават съмнения за икономиката през третото тримесечие, като АЦБ прогнозира растеж от едва 0,1% за целия период. За да бъде постигнат равномерен растеж през третото тримесечие, БВП ще трябва да се увеличи с поне 0,21% през септември.

Това изглежда „просто непостижимо“, заяви Сам Томбс от Pantheon Macroeconomics, като се има предвид, че голяма част от нарастването на активността през август се дължи на липсата на стачки, а не на основната инерция в икономиката. „Последните проучвания отчитат спад в продажбите на дребно през септември, дължащ се на метеорологичните условия и допълнителен спад във фабричната продукция“.

Свиване през тримесечието може да означава, че икономиката вече е в рецесия. Тъй като ключовите индекси на мениджърите по поръчките (PMI) отчитат тревожни резултати, а безработицата нараства, от Bloomberg Economics очакват едногодишна рецесия, която ще започне през последните три месеца на 2023 г.

Последните слаби резултати бяха публикувани, след като представителят от централните банкери, отговорни за определянето на лихвите в АЦБ, Свати Дингра предупреди, че икономиката на Обединеното кралство „вече стагнира“ в очакване на нови повишения на лихвите. Тя заяви, че рискът от рецесия в Обединеното кралство вече е равномерно балансиран.

„Смятаме, че само 20% или 25% от повишаването на лихвите се е отразило на икономиката“, каза тя в интервю за BBC. "Затова мисля, че съществува и притеснението, че това може да означава, че ще се наложи да платим по-висока цена, отколкото би трябвало.“

Активността на жилищния пазар също е спаднала, затруднена от поредицата от 14 последователни повишения на лихвите на АЦБ , въпреки че проучване, публикувано днес от Кралския институт на лицензираните оценители, показва, че запитванията от нови купувачи и продажбите са отскочили от последните си ниски нива, тъй като вече има признаци на стабилизиране при лихвите.

Според ONS ръстът на производството на услуги се дължи на правния сектор, архитектурата и инженерството и образованието, което се е върнало към растеж след двудневните стачки на учителите през юли. Здравеопазването също е допринесло за растежа, като стачкуващите лекари са били по-малко в сравнение с тези от предходния месец. Производството на услуги, насочени към потребителите, обаче е спаднало с 0,6%, оставяйки все още под нивата си отпреди Covid. Дейностите в областта на спорта и отдиха отчитат най-големи спадове в целия сектор.

Строителната продукция се е понижила с 0,5% през август след спад от 0,4% през юни. Според бизнеса „обилните валежи“ са довели до забавяне на планираната работа - активността в частните търговски и домакински жилища е намаляла съответно с 4,1% и 1,4%.

„Перспективите за икономиката остават мрачни, тъй като високите лихви продължават да оказват влияние“, коментира Яел Селфин, главен икономист в KPMG UK. „Днешните данни са в съответствие с нашата оценка, че цялата икономика ще започне да се забавя в края на лятото, като през последните месеци този спад се влошава допълнително".

По-рано Международният валутен фонд заяви, че Великобритания ще заеме последно място по растеж (в сравнение с Франция и Германия) през следващата година, въпреки че прогнозите му не включват последните ревизии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още