IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в британските магазини е спаднала до 18-месечно дъно през януари

Забавянето се дължи на големите отстъпки, с които търговците се опитват да привлекат купувачи

15:26 | 30.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в британските магазини се е забавила до най-ниското си ниво от 18 месеца насам, което е още един сигнал, че кризата с разходите за живот започва да се разсейва, предава Bloomberg.

Цените в британските магазини са се повишили с 2,9% на годишна база през януари в сравнение с 4,3% през декември, съобщи Британският консорциум за търговия на дребно (BRC) във вторник. Това е най-ниското ниво на инфлация от май 2022 г. насам, тъй като търговците на дребно са предлагали големи намаления в магазините си, за да привлекат купувачи.

Тези резултати са обнадеждаващи след доклада за инфлацията на статистическата служба на Великобритания (ONS), който показа, че ръстът на цените в страната се е забързал за първи път от 10 месеца насам.

Въз основа на прогнозите на икономисти, че инфлацията може да се забави до целта на Английската централна банка (АЦБ) от 2% през следващите няколко месеца, инвеститорите прогнозират серия от бързи понижения на лихвите, която да започне в средата на тази година. АЦБ ще вземе следващото си решение за лихвите в четвъртък (1 февруари).

Инфлацията при храните се е забавила за девети пореден месец, като през януари цените са се повишили с 6,1% в сравнение с 6,7% през декември.

Британските супермаркети отчетоха силен ръст на продажбите по време на коледните празници. Големите търговци на облекла Next Plc, Marks & Spencer Group Plc и Primark също се представиха добре, като първият повиши прогнозата си за печалба за пети път от юни.

Компанията за пазарни проучвания Kantar във вторник също съобщи, че инфлацията при храните се е забавила, макар и по-слабо, отколкото през декември.

През следващите месеци повишаването на националния жизнен минимум и по-високите лихви за бизнеса от април може да попречат на допълнителното забавяне на инфлацията. Изискванията за рециклируеми опаковки също могат да увеличат разходите за търговците на дребно, а проблемите в Червено море водят до забавяне на доставките и по-високи разходи за товарни превози.

„Търговците на дребно прекараха последните осем месеца в опити да забавят инфлацията, но натискът върху разходите, засилен от властта, заплашва да попречи на напредъка в овладяването на ръста на цените“, заяви Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на BRC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още