IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на британските строителни компании достига двугодишен връх през януари

Фирмите са обнадеждени от отслабващия риск от рецесия и перспективите за лихвени понижения

16:23 | 06.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нагласите на британските строителни компании са били най-оптимистичните от две години насам през януари, тъй като перспективата за намаляване на лихвите предизвика надежда за промяна в строителния сектор, пише Ройтерс.

Основният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global/CIPS UK за строителната индустрия се подобри до 48,8 пункта през януари от 46,8 пункта през декември, което е най-високата му стойност от август 2023 г. насам. Въпреки това показателят все още остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха по-слаб ръст до 47,3 пункта. Тим Мур, директор на икономическия отдел в S&P Global Market Intelligence, предположи, че потребителското търсене ще се промени, тъй като икономиката набира инерция след слабия завършек на 2023 г.

„Строителните компании в Обединеното кралство изглеждат все по-оптимистично настроени, че най-лошото скоро ще отмине, тъй като рисковете от рецесия изчезват, а Английската централна банка ще започне да намалява лихвите си скоро.

Строителните фирми заявиха, че по-високите разходи за доставка са повишили цените на суровините за първи път от септември насам.

В други проучвания има признаци, че проблемите с корабоплаването в Червено море са забавили доставките за британските фабрични производители.

PMI проучването от вторник се допълва от данни на Кралския институт на лицензираните оценители, публикувани миналата седмица, които също отразиха по-добрата перспектива за строителния сектор.

От S&P Global заявиха, че жилищното строителство продължава да бъде най-голямото препятствие за активността, въпреки че темпът на спад е най-слабият от март 2023 г. насам.

Производството в областта на гражданското строителство е напът да се стабилизира, а търговското строителство се е свило по-малко, отколкото през декември, заявиха от S&P Global.

Общият ръст на новите поръчки демонстрира най-бавния темп на спад, откакто започнаха да се свиват през август 2023 г. насам, а заетостта е намаляла съвсем леко.

По-широкият PMI индекс, обхващащ и публикуваните по-рано данни за услугите и производството, се е повишил до най-високата си стойност от осем месеца насам, или 52,6 пункта през януари от 51,7 пункта през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още