IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръс и Сунак влязоха в последния тв дуел

Победителят ще бъде обявен в понеделник, а на следващия ден ще встъпи в длъжност и като министър-председател

11:13 | 01.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Двамата претенденти. Снимка:  EPA/NEIL HALL
Двамата претенденти. Снимка: EPA/NEIL HALL

Министърът на външните работи на Великобритания Лиз Тръс и бившият финансов министър Риши Сунак се изправиха в последен телевизионен дуел в рамките на надпреварата за наследник на британския министър-председател Борис Джонсън. В лондонската зала на "Уембли" фаворизираната Тръс обеща на хиляди членове на Консервативната партия на торите, че ако спечели, ще се съсредоточи върху „цените на енергоизточниците за потребителите" и стимулирането на икономиката, предава AFP.

Сунак избегна острите нападки срещу Тръс и вместо това се дистанцира от Джонсън. Той заяви, че ще оглави правителство, което ще бъде ръководено „компетентно и сериозно", с „достойнство и почтеност" в основата си. „Това е промяната, която ще донеса. Такъв министър-председател ще бъда“. 

Около 200 хил. членове на консерваторите ще решат кой ще наследи Джонсън като лидер на партията на балотажа на изборите, който ще продължи до петък. Победителят ще бъде обявен в понеделник, а на следващия ден ще встъпи в длъжност и като министър-председател. Проучванията на общественото мнение сочат, че Тръс изпреварва значително конкурента си Сунак. Министър-председателят Джонсън подаде оставка като лидер на партията в началото на юли след вътрешнопартиен бунт срещу силно критикуваното му лидерство.

Много хора във Великобритания копнеят за край на предизборната кампания. „През последния месец британската политика беше урок по изтезания", коментира колумнистът Саймън Дженкинс във вестник Guardian. „Кампанията дотолкова навреди и на двамата кандидати, че членовете на торите - а и обществеността като цяло - очевидно биха предпочели дори дискредитираният Борис Джонсън да остане министър-председател". Временно се говореше за дори за „гражданска война" в самата консервативна партия.

Непрекъснатата предизборна кампания, която започна с обявяването на оттеглянето на Джонсън на 7 юли, парализира страната в момент, когато тя отчаяно се нуждае от лидерство: Инфлацията е над 10% и продължава да се ускорява, ръстът на цените на енергоизточниците вероятно скоро ще стане четирикратен, Brexit далеч не е приключил, а освен това Русия води война в Украйна. Това са само най-важните въпроси, с които новият министър-председател ще трябва да се заеме още от първия ден.

Освен това има и вътрешни проблеми. Най-голямото предизвикателство за новия министър-председател на „Даунинг стрийт“ ще е Борис Джонсън, казва политологът Матю Флиндърс от университета в Шефилд. Защото премиерът в оставка смята, че несправедливо е бил изгонен от поста си. Джонсън няма да изчезне мълчаливо от сцената, твърди Флиндърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още