IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава етническо малцинство?

Определянето му всъщност зависи от държавите, а не от усещането на хората

12:54 | 20.11.22 г. 5
Риши Сунак. Снимка: Bloomberg
Риши Сунак. Снимка: Bloomberg

Риши Сунак обърква хората. Те се затрудняват да определят мястото му в британската и световната история. Някои, забравяйки Бенджамин Дизраели (италински евреин по произход – бел. прев.), го наричат ​​първия министър-председател на Обединеното кралство от „етническо малцинство“. Други, които помнят Дизраели, го наричат ​​първия „не-бял“ премиер на Обединеното кралство, пише колумнистът и асоцииран редактор на Financial Times Стивън Буш.

„Не-бял“ е смешно определение (авторът е чернокож – бел. прев.) Почти всеки е „не-бял“. Това, което всъщност се има предвид, е, че има някаква измерима разлика между живота на „белите“ хора, независимо дали са част от етническо или социално малцинство, какъвто е бил Дизраели, и този на „небелите“ хора.

Това вярно ли е? Не задължително. В Обединеното кралство, според правителственото изследване на расовото неравенство, етническата група, която в момента има най-лоши резултати по отношение на заетостта, продължителността на живота и достъпа до основни стоки и услуги, е ромско-странстващата, която в по-голямата си част бихме класифицирали като "бяла" (тъй като в нея преобладават наследниците на ирландски номади – бел. прев.)

Причината, поради която това има значение, е, че това как една държава определя етническата принадлежност (или липсата на такава) на своите граждани е тясно свързано със способността й да предоставя адекватни услуги и да идентифицира собствените си недостатъци. В Канада държавата създаде термина „видимо малцинство“: тези, които държавата определя като „видими“ малцинства, могат да се възползват от съответните политики, заедно с коренното население, жените и хората с увреждания. Всеки, който попада извън тези групи, не може.

Част от проблема тук е очевиден: кой точно определя какво е или не е „видимо“ малцинство? Един канадски евреин може да е, или да не е, „видимо“ малцинство за целите на канадското правителство, като същевременно е твърде „видим“, що се отнася до антисемитски работодател.

Дългата и позорна история на имиграционната политика ни показва, че това, което държавите и хората класифицират като „видимо“ или „не-бяло“, непрекъснато се променя. Едно от първите законодателства за граничен контрол в САЩ през 1875 г. е било предназначено да се бори с това, което Юлисис Грант (бивш американски президент – бел. прев.) описва като „злото“ на „вноса на китайски жени… малцина от които са доведени до нашите брегове, за да си намират почтени или полезни професии”. Това е било насочено към „видимите“ малцинства. Но до 20-те години на миналия век имиграционното законодателство на САЩ се разширява, за да включи „невидимите“ малцинства от Южна и Източна Европа.

Политиките на „Бяла Австралия“, които историкът Андрю Розенберг нарича „най-расистките имиграционни политики в света“ в книгата си „Нежелани имигранти“, бяха като цяло приветстващи всички европейски имигранти за сметка на неевропейските. Говорейки в противовес на мерките, през 1901 г. лейбъристкият политик Кинг О'Мали предупреждава, че образователният тест в законопроекта „няма да изключи индийците, които се превръщат в човешки паразити, живеещи на гърба на австралийския народ“, или „интелигентните афганистанци”.

Парадоксът е следният: в САЩ италианските и еврейските имигранти бяха изключени, за да „запазят Америка бяла“, докато в Австралия същите групи бяха включени, за да се запази „белотата“ на Австралия.

Реалността, разкрита най-ярко от имиграционната политика, но която е еднакво вярна на работното място или на детската площадка, е, че статутът ви на малцинство е до голяма степен нещо, което ви е наложено отвън, а не касае това как самите се чувствате. Много италиански имигранти, които се оказаха със забраненен достъп до САЩ от Закона от 1924 г., биха чувствали, че са от една раса с американците и че нямат много общо с еврейските имигранти, заедно с които бяха изключени. Но самодекларираният етнически статус на тези индивиди в крайна сметка се оказва второстепенен спрямо начина, по който държавите избраха да ги определят.

Действията на минали правителства имат голямо значение в настоящето. Вероятно дължите поне част от вашите успехи или неуспехи на това, което се е случило с вашите родители и дори вашите баби и дядовци. При оценката на текущите резултати почти сигурно ще пропуснем социалните проблеми, ако пренебрегнем как са действали правителствата в близкото минало.

И така, как държавите трябва да измерват разнообразието и различията? Това е една област, в която Обединеното кралство има горе-долу правилния подход: вместо да разделя хората на „видими“ или „невидими“ малцинства, същността на британския закон за равенството е, че „защитени характеристики“ се прилагат за всички. Незаконно е да се дискриминира на база тези характеристики, независимо дали става въпрос за възрастта на работник или за расовата му принадлежност. Също толкова важно е, че законът позволява мерки като позитивните действия и набирането на персонал да бъдат гъвкави, вместо да се придържат към концепции от 1920-те, 1970-те или дори 2000-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 20.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, дурак толстолоб, трай да не излагаш се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
До: khao - точно ТИ, дето си известен единствено с кyхотата си, че даже и така си се кръстил - да коментираш моята интелигентност... аз съм бил по-умен от тебе още когато бях на Четири, бе, Кyхич - хахаххахах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Kan4o тоя индивид бърка много неща, като цяло е нискоинтелигентен и функционално неграмотен... но не подлежи на ограмотяване, така че се хабиеш напразно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Kan4o
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССНещо бъркаш значението на понятията държавност и цивилизация. Индия е огромна страна разделена на много региони повечето от които дори езиково не се разбират помежду си. Не напразно английският е един от двата официални езици в Индия. Английската империя въпреки жестокостта си (коя империя не е била към външни територии) поставя зародиша на днешната Индийска държава. Държавно устройство, законодателство, икономика, търговия, образование всичко е по английски модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
Р?мператоръ
преди 1 година
Единственото смислено нещо, което разбрах от това е - че и в Британия хъхpeците са неинтегрируеми. Иначе ако статията е заради техният нов премиер индианец - нека не забравяме, че Индия има държавност и цивилизация от 8 или дори 10 000 години. По това време предшествениците на Бритите са се люляли по дърветата, заедно с маймyняците... или по-точно: криели са се в пещерите, за да не ги изяде саблезъбият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още