IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Лорер е кандидатът на ПП-ДБ за български еврокомисар

ГЕРБ предлага Илиана Иванова за освободения от Мария Габриел пост

10:25 | 21.06.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) ще бъде един от двамата кандидати за еврокомисар на България. Това потвърди самият той пред журналисти в парламента, предава БТА.

Лорер посочи, че решението за ресора, който ще поеме новият български еврокомисар, е изцяло на председателя на ЕК, но логиката подсказвала, че при положение че ресорът на Мария Габриел е освободен преди няколко седмици, е много възможно той да остане същият и за следващия ни еврокомисар.

„Не ни притеснява, че ако от ГЕРБ-СДС предложат жена, тя би могла да има някакво преимущество“, отговори на въпрос Даниел Лорер. И добави, че равенството на половете е изключително важно. „Важно е и да се знае, че ЕК при Урсула фон дер Лайен започна с отношение 15:12 мъже-жени. Когато се наложи Ирландия да замени комисаря си с жена, съотношението стана 14:13“, отбеляза депутатът. Сега, посочи Лорер, дори и да бъде избран мъж за представител на България, отново ще се върне в Комисията съотношението, с което тя е започнала.

Попитан дали номинацията на български еврокомисар може да доведе до напрежение в управлението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, Лорер заяви, че двете политически формации работят заедно, номинацията за еврокомисар е изцяло прерогатив на премиера. Той е преценил, че не само ПП-ДБ, а и ГЕРБ могат да излъчат своя кандидатура, което по думите му е знак за добър тон.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира избора на нов български еврокомисар. По думите ѝ решението не може да се взема „на тъмно”

„От първата официална визита на вицепремиера и външен министър г-жа Габриел в Европейската комисия липсва най-важната новина - какъв ресор ще получи новият български комисар. За пореден път започват спорове кой ще заеме поста, но няма и дума какъв е този пост. Защо всъщност отиде външият ни министър? Какво договори? Или както обикновено се случва, търсим работа на човека, а не човек за работата“, написа тя във Facebook.

„Винаги съм смятала, че решението за ресора на българския комисар не може да се взема “на тъмно”, без дискусия между всички институции, независимо че предложението трябва да бъде дадено само от една", пише още Йотова.

Илиана Иванова е кандидатът на ГЕРБ-СДС за български еврокомисар. Решението е взето след среща на Изпълнителната комисия и парламентарната група, съобщи лидерът на партията Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Той обясни, че Илиана Иванова е член на Европейската сметна палата. „Тя е много познато лице в Брюксел, компетентна е. „Имаше още няколко достойни кандидати, но партията застава зад Илияна Иванова”, каза Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
На урсула дифракционната решетка е с разрешителна способност 2 в едно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още