IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотизмът в САЩ все повече зависи от гледната точка

Опитът да се дефинира какво означава патриот зависи от това към кого е отправен въпросът

22:40 | 04.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Гейнс Фостър, историк в Щатския университет на Луизиана, посочи, че в един момент патриотизмът се е разглеждал като граждански национализъм, съпроводен от убеждението, че "ти си американец, защото вярваш в демокрацията, в равенството и във възможностите". "С други думи ти вярваш в определени неща за начина, по който действа правителството, и това е много приобщаваща визия", обясни Фостър.

Според него насилието от 6 януари 2021 г., когато беше атакуван Капитолият, е най-драматичният пример за това как патриотизмът се е променил през последните години. "Хората започнаха да са по-малко склонни да се ангажират с демокрацията и да се придържат по-скоро към Декларацията за независимост, която дава "право на бунт" и тъкмо това се превръща в патриотизъм", заключи Фостър.

Как патриотизмът се свърза с конспиративните теории

Боб Ивнън е активен участник в политиката на Републиканската партия в щата Небраска от близо 50 години и преди десетилетие допринася за въвеждането на изискването за рецитиране на клетвата за вярност в училищата в щата. Мярката не задължава учениците да участват в рецитирането ѝ, но изисква от учебните заведения да отделят време всеки учебен ден за това.

Той настоява проектополитиката за рецитиране на клетвата да бъде включена в учебните планове за обучение по социални науки в щата въпреки критиките от страна на някои законодатели и организации за защита правата на човека, които определят тези действия като "принудителен патриотизъм".

Целта, заяви той, е "да научим нашите деца да бъдат млади патриоти, които имат интелектуалното разбиране за гениалността на тази страна и да имат емоционална връзка с нея".

"Сега това са просто лични нападки в опит да се прекрати дебатът", заяви той. "Всеки, който се отклонява от "правилната вяра", бива обявен за непатриотичен", добави щатският секретар.

Сега Ивнън е щатски секретар на Небраска, който изпълнява ролята на надзорен орган по време на избори, и понякога се превръща в мишена на привържениците на изборни конспиративни теории - най-често колеги републиканци. Те отправят неоснователни обвинения за фалшифициране на вота в цялата страна и често поставят под въпрос патриотизма му, тъй като в повечето случай той не е съгласен с тяхното мнение.

Ивнън намира обвиненията за силно раздразнителни. За него патриотизмът се обединява около "идеята за свобода и самоуправление". Според него днешния национален дебат за това какво представлява патриотизмът е в разрез с разумното мислене.

"Сега това са просто лични нападки в опит да се прекрати дебатът", заяви той. "Всеки, който се отклонява от "правилната вяра", бива обявен за непатриотичен", добави щатският секретар.

Патриотизмът е чувствителна тема в училищата

В щата Айдахо губернаторът Брад Литъл и високопоставената представителка на образователната система Деби Кричфийлд, и двамата републиканци, обявиха през юни, че щатът е закупил нова допълнителна "патриотична" учебна програма по история, която ще бъде предоставена безплатна на всички обществени училища. 

"По-важно от всякога е децата в Айдахо да научат фактите за американската история от патриотична гледна точка", написа Литъл във "Фейсбук". Той заяви, че уроците ще помогнат за "истинската промяна на нашите ученици тук, в Айдахо".

Кабинетът на Литъл обаче прехвърля въпросите относно допълнителния учебен план към образователния отдел на щата.

Учебната програма "Историята на Америка" е разработена от консервативния автор и бивш министър на образованието от времето на управлението на президента Роналд Рейгън - Бил Бенет. В прессъобщение от 2021 г. Бенет заявява, че учебната програма е необходима, защото "антиамериканската идеология, която радикално изопачава историята на Съединените щати, е проникнала в нашата образователна система и заблуждава децата ни".

Трудно е да се направи сравнение между допълнителната учебна програма и уроците, които училищата в Айдахо преподават в момента, тъй като всеки окръг избира свои собствени текстове и планове на уроците.

В новата учебна програма се подчертава, че говоренето за американската история и преподаването на предмета трябва да се извършва с намерението да се "култивира уважение и любов към вашата страна", заяви Кричфийлд. "Целта не е да променим историята, а да почетем историята, която сме имали", добави тя.

Представителят на Демократическата партия Крис Матиас, член на образователната комисия в Камарата на представителите на американския Конгрес, все още не се е запознал с допълнителната учебна програма, но заяви, че в часовете по история трябва да се преподава и доброто и лошото и да се обсъждат - без да се срамуват - неудобните аспекти от историята.

Казвайки, че една учебна програма е "патриотична" предполага, че останалите, които се използват в момента, не са, добави той.

"Наистина бих искал да знам дали това е вярно", заяви Матиас, който преди това е служил в бреговата охрана на Съединените щати. "Като военен ветеран мисля, че много хора не са съгласни с това какво означава да си предан на Америка. Мисля, че много хора смятат, че сляпата преданост е същото като патриотизмът. Аз не мисля така", посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
Е че то в България да не би да е различно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още