IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотизмът в САЩ все повече зависи от гледната точка

Опитът да се дефинира какво означава патриот зависи от това към кого е отправен въпросът

22:40 | 04.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Милиони американци ще участват в паради, ще наблюдават празнични зари и ще се включат в редица други събития по повод днешния национален празник на САЩ. В този ден се отдава почит на смелостта, проявена през 18. век от патриотите, които са се борили за независимост от Великобритания, противопоставяйки се на несправедливото според тях управление. Почит ще бъде отдадена и на армията, на хората, които са се жертвали и в други конфликти, помогнали за запазването на свободата на САЩ в 247-годишната им история, пише „Асошиейтед прес“ в материал, цитиран от БТА.

Но това е само една версия на понятието "патриот". Днес тази дума в различните ѝ варианти е придобила форми, които надхвърлят първоначалното ѝ значение. Тя е вплетена в политическата реторика, станала е част от училищните програми под различни дефиниции, като същевременно е присвоена от групировките на бели националисти. Опитът да се дефинира какво означава патриот зависи от това към кого е отправен въпросът.

Първите патриоти

Произходът на тази дума се корени в Древна Гърция, но в американската история основното ѝ значение е човек, който обича страната си.

Първите патриоти се формират по време на Американската революция и най-често хората ги свързват с фигури като Самюел Адамс и Бенджамин Франклин. Но за патриоти също така се смятат и поробените хора, които са се борели за премахването на робството, както и представителите на коренното население, които са се опитвали да си върнат суверенитета, казва Натаниел Шидли, ръководител на "Ревълюшънъри Спейсис". Това е неправителствена организация, отговаряща за сградите, известни като "Стария Капитолий" и "Стария южен заседателен дом" в Бостън, които са имали централно място в революцията.

"Те са участвали в Американската революция. Става въпрос за хора, които са работили и са се борили гласовете им да бъдат чути в хода на политическите процеси", допълни Шидли.

Основният белег на патриотизма в такъв случай е "чувството за саможертва, да те е грижа повече за съседите ти и членовете на твоята общност, отколкото за себе си", обобщи той.

Патриотизмът няма само едно значение

В някои отношения идеята за това какво е патриотизмът винаги се е разглеждала паралелно с гражданския и етническия национализъм, казват някои историци.

"Патриотизмът наистина зависи от гледната точка на американеца, описващ себе си като патриот, и от това към каква версия или визия се придържа той", каза Матю Делмонт, историк в Дартмутския колеж.

Опозицията срещу правителството и изразяването на несъгласие са общи черти на определението за патриотизъм, посочи той. Делмонт даде за пример тъмнокожите военнослужещи, които са участвали във Втората световна война и след завръщането си в САЩ са се застъпвали за гражданските права. Те също са считали себе си за патриоти.

"При тях е имало патриотичен елемент, който не се е свеждал само до спечелването на войната. Той е включвал и завръщането у дома в опит да променят Америка, да продължат да се борят за граждански права и да постигнат истинска свобода и демокрация именно тук в САЩ", каза още Делмонт.

Много бели американци, които смятат себе си за патриоти, "мислят за другите бели американци като за истинската дефиниция на това какво е американец", отбеляза той.

Развитие на дефиницията

Крайнодесни екстремистки групировки се кичат с американски символи и с понятието "патриот" от началото на 20. век, когато "Ку-клукс-клан" става известен с лозунга "100% американизъм", каза Марк Питкейвидж, старши научен сътрудник в Центъра за екстремизъм към Лигата срещу поругаването.

До 90-те години антиправителствените и паравоенните групировки, които определяха себе си с този термин, бяха толкова много, че наблюдатели започнаха да го отнасят към "патриотичното движение".

Екстремистката вълна, към която принадлежи и атентаторът от Оклахома Тимъти Маквей, отслабна в края на 90-те и началото на следващото десетилетие. Много подобни организации обаче отново се появиха на бял свят, след като Барак Обама стана президент, сочат данни на правозащитна организация "Южен център за юридическа подкрепа срещу бедността”, която е следяла този процес отблизо.

Оттогава насам редица десни групировки определят себе си "патриоти" и водят борба срещу изборните процеси, правата на ЛГБТ+ общността, ваксините, имиграцията, програмите за многообразие в училищата и други. Бившият президент Доналд Тръмп често нарича своите поддръжници "патриоти".

Как белите националисти използват понятието

Понятието се използва като инструмент за брандиране, понеже американците имат положителни асоциации с думата "патриот", която им напомня за участниците във Войната за независимост, преборили се с много трудности, за да основат държавата, каза Кърт Брадок, преподавател в Американския университет и изследовател в Лабораторията за изследвания и иновации в областта на поляризацията и екстремизма.

Един такъв пример е бялата супремасистката паравоенна групировка "Патриотичен фронт", която според изследователите използва патриотизма като камуфлаж, с който прикрива расистките си фанатични ценности. Някои националистически организации могат действително да гледат на себе си като на борци срещу тирания, дори и всъщност те да са "много избирателни" към частите на американската Конституция, които искат да защитят" каза Брадок.

Последна актуализация: 22:40 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
Е че то в България да не би да е различно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още