IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага да се удължи с още 1 година временната закрила на украинците

Над 4 млн. украинци се ползват от временната закрила в целия ЕС, а други 5,1 млн. души са вътрешно разселени в страната заради войната

16:34 | 19.09.23 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Снимка: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
Снимка: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Европейската комисия (ЕК) предлага да се удължи с една година срокът на временната закрила на украинците, които са напуснали страната си заради войната.

Сегашният срок на временната закрила, която се предоставя на украински бежанци, е 4 март 2024 г. Предлага се той да бъде удължен до 3 март 2025 г., съобщават от пресслужбата на ЕК.

Над 4 млн. украинци се ползват от временната закрила в целия ЕС, отбелязват от Комисията.

Предложението за удължаването на срока на мярката трябва да бъде одобрено от Съвета на Европейския съюз (ЕС).

ЕС задейства директивата за временната закрила на 4 март 2022 г. с единодушно решение на държавите членки. Тя автоматично беше удължена с една година.

Комисията смята, че предпоставките продължават да са налице и поради това мярката следва да бъде удължена като отговор на  нестабилната ситуация, която все още не дава възможност на лицата, ползващи се с временна закрила в ЕС, да се завърнат безопасно и трайно, посочва се в съобщението на ЕК.

Директивата за временната закрила осигурява незабавна закрила и достъп до права в ЕС, включително права на пребиваване, достъп до пазара на труда, жилищно настаняване, социално подпомагане, медицинска и друга помощ.

ЕК цитира в предложението си за удължаването на временната закрила данни на Международната организация по миграцията, че още 5,1 млн. украинци са вътрешно разселени в Украйна заради войната, а 17 млн. души в страната се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... смехорино ... само да попипам колко милиарда получи България от ЕС от присъединителните фондове ... оправиха се пътища , енергетика , училища , водния цикъл ремонтираха , библиотеки , оборудване и софтуер за службите , всеки аспект от живота ни е подобрен ... докато ЛУК не е плащал данъци повече от 20г , рашибозуците ни караха най-скъпият газ в ЕС , и все още не са ни върнали трофейните архиви , даже и достъп до тях не ни дават !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 Пъни се, повече се пъни! Хората пари ти плащат! Трябва да си ги заслужиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 За такива като теб всичко, що е за развитие на България, е българомразко. Ами стой си в гората и си живей в колибата като не ти харесва развитието. Никой не ти пречи. Само лизaнeтo на наглосаксонски гoвнapници с feлaциo и геноцида над Българите е добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 7 месеца
До: zelka007 също така са се разсърдили и на арменците и няма да им помогнат срещу азерите... това че имат там някви подписани договори за сътрудничество, на кой му пука ! хахахаха, станаха булка отвсякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
andy
преди 7 месеца
Висшата раса на хрантутниците укротуристи ще лапат на аванта още година. Ще трябва да ги търпим и да внимаваме да не ни сгазят с луксозните си коли, че какво тук значи една българотуземна ***. 80% от укристан е все още укристан, какъв го дирят по чужбина?! Авантата е най-сладкото нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още