IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия мести ПВО от Калининград към Украйна, Киев показа ново ниво на защита

Мощна буря разруши защитни съоръжения на окупирания Крим и остави без ток 500 хил. души

07:54 | 27.11.23 г. 32
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британското военно разузнаване съобщава в своята сводка за бойните действия в Украйна за необичайно движение на руската военна авиация през ноември, подсказваща за пренасочване на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) от руския анклав Калининград към фронтовата линия в Украйна. За Русия Калининград е един от най-стратегическите региони - граничи с три държави от НАТО, и фактът, че Министерството на отбраната се решава на този ход, водещ до отслабване на защитата му, показва, че войната вече оказва съществено влияние на отбранителните способности на Русия. 

В същото време едно от редките видеа по време на атаката над Киев през уикенда показа новото ниво на защита на украинската столица. В ранните часове на 25 ноември срещу Украйна бяха изстреляни 75 "черни" дрона - модификация на иранските Shahed, които са боядисани в черно, за да бъдат по-трудно засичани през нощта, и една управляема ракета Х-59. Основната цел беше столицата. От ВВС на страната съобщават за унищожени 74 дрона, а ракетата е свалена над Днипропетровска област.

Анализатори коментираха пред украинската агенция Униан, че на видеото от Киев, разпространено от Ройтерс, се вижда работата на едни от най-модерните системи за въздушна отбрана - Skynex или Skyranger, предоставени на Украйна от германския концерн Rheinmetall.

В небето се виждат и трасиращите следи от Gepard, допълват още експертите.

Киев е защитен от няколко западни системи за ПВО, включително и Patriot, Iris-T и Nasams. За първи път през май защитниците на града успяха да свалят залп от свръхзвукови ракети "Кинжал", използвайки американската Patriot. Почти през цялата есен нямаше никакви въздушни атаки към украинската столица.

Военни кораби на съюзници ще защитят зърнения коридор на Украйна в Черно море

Военни кораби на съюзници ще защитят зърнения коридор на Украйна в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на брифинг в събота. Освен това ще бъдат подсилени системите за азщита на Одеса - от средата на юли градът и пристанищата в околността са под засилен обстрел с дронове и ракети.

Преди месец Нидерландия обеща да достави още една система за ПВО Patriot, без да бъде уточнено къде ще бъде разположена тя. Заявлението обаче беше направено по време на посещение на премиера в оставка Марк Рюте в Одеса. Една от основните задачи, които си постави украинският президент за есента, е максимално подсилване на системите за въздушна отбрана, в очакване на масови обстрели през студените дни, както беше през миналата зима.

Лошото време не забавя съществено бойните действия

Украйна е обхваната от силен снеговалеж, вятър и снижаване на температурите, но лошото време през уикенда не забавя съществено интензивността на бойните действия.

Най-горещата точка остава Авдиевка, където руските военни нападат под прикритието на военна авиация. Геолокализирани данни потвърждават известен напредък в индустриалната зона на града. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна отчитат в своята сводка за 641-я ден от началото на войната повече от 30 отблъснати атаки в региона - край Новобахмутивка, Новокалинове, Степове и Первомайске. Това е значително увеличение спрямо изминалата седмица.

Руски военни кореспонденти признават, че напредъкът в региона на Авдиевка, която е под обсада от 2014 година, през последните седмици нямат ефект по отношение на превземането на града, а само разширяват фронтовата линия. Украински военни пък отбелязват, че третата вълна на руската офанзива към Авдиевка е без подкрепата на бронирана техника, а основно с жива сила.

През миналото денонощие има общо 63 директни бойни сблъсъка, което е малко под средното за изминалата седмица, съобщават още от ВСУ. Активни са бойните действия около Бахмут, където руски източници посочват за напредък, но украинците задържат позиции в хълмовете около града, както и около напълно разрушената от месеци Маринка и край Купянск.

Мощна буря и вълни с височина от 9 метра унищожиха защитни съоръжения на руснаците на окупирания Крим - край Евпатория. Вятърът е със скорост от над 140 км/ч и без електрозахранване са 48 населени места, в които живеят повече от 500 хил. души, посочва ТАСС. Липсата на електрозахранване доведе и до аварии на газопроводите на полуострова.

Силният вятър затвори за движение няколко пътни артерии по крайбрежието на Крим, който е използван като логистичен център за руските военни към южния фронт в Украйна.

Дронове подкрепят украинските сили на левия бряг на Днепър

За удари с дронове по позиции на руснаците по левия бряг на Днепър съобщават руски военни кореспонденти. Източниците съобщават, че липсва координация на частите в региона, включително и тези за електронна борба с дроновете. От Института за изучаване на войната (ISW) посочват, че има потвърдени данни за напредък на Украйна на левия бряг и в момента руските части не могат да изтласкат украинците от Кринки (на 2 км навътре от брега на реката). Анализаторите обаче отбелязват и че украинците не са в състояние в момента да постигнат значителен оперативен напредък в този регион.

През почивните дни Русия регистрира увеличен брой дронове над своя територия. Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени безпилотни летателни средства над Смоленска област, Тула, Брянска област и Москва и околностите. В социалните мрежи има съобщения за голям пожар в Челябинския тракторен завод, доставящ двигатели за танковете Т-72 и Т-90, както и части за други бронирани машини. Официално властите потвърждават за взрив на маслен трансформатор.

Назначените от Русия власти в Донецка област съобщават за удари с дронове по обекти на енергийната инфраструктура, което остави без ток много населени места, включително и град Донецк и Мариупол.

В допълнение ведомството отбелязва и за още три украински самолета, унищожени над Херсонска и Днипропетровска област. Така общият брой украински самолети, унищожени за уикенда, вече е пет, а от началото на войната - 542, сочат данните на руските военни. В сводката за изминалия ден са вписани и 53 унищожени дрона над Луганска, Донецка, Харковска и Херсонска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

31
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 5 месеца
Окупирания Крим?? Кис, кис, кис. Крим е част от Русия и това е записано в Конституцията й. Аре идете и си го вземете, ако ви държи трътката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 12 rate down comment 4
sssaaa
преди 5 месеца
Ссккъсанняяка говори за самолети, а не казва как излиза сметката за загубите на рашките, които губят по 1000 военни на ден, при това само с 1 мобилизация от 300к. И виж колко си пплитткоуммен, защо Руснаците да продават оръжие, при условие че внасят такова предвид ситуацията. Ти наистина си супер ттъппо парче, без грям логическо мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 2
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: И за мезе към ракията, не искаш ли да хвърлиш едно око на ЕСО? 18.00 е. Хората още работят. Или казваш, не му е сега времето. Утре, ако има слънце, ще мачкаш. Ако няма, ще залягаш като бит пееррасс и ще хвърляш кьорфишеци изпод леглото. Хайде, сипи си едно скъпарско - и днес пребихте рашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Ето ти и няколко на американци и ингилизи: https://novate.ru/blogs/021122/64595/ И изобщо не сме забравили как почва ВСВ - с позорното Мюнхенско съглашение от 29.09.1938 г., където нацистка Германия, фашистка Италия, Франция и Великобритания уговарят разделянето на Чехословакия между Германия, Полша и Унгария. Да,Жертвата Полша, или хиената на Европа, според Чърчил. Чети, момко, чети! Ама то само с четене не става. И акъл трябва. Подлостта е повсеместна - само да разровиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Изобщо не търся - знам, че има. Има и градове и улици, кръстени на българи. Една от големите централни улици в Москва е на българин и има голям негов паметник. Понеже сте толкова умни, че можете да заспорите кои са българи и кои не, щом ги уважават руснаците, ето ти едни с мноого паметници из Русия и ден-празник в календара, дето едва ли ще анатемосаш като не-българи: http://monumenttoofcyrilandmethodius.tilda.ws/ Интересно ми е какво ще издрапаш от хемморроидите си да спориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 11
penkiler1415
преди 5 месеца
До: Tikva007 Чета тук написаното и се чудя,човече,ти добре ли си??! Защитаваш агресорите с такава страст?!Да ти плащаха,не би положил толкова старание! С руснаците сме близо но управника им за нищо не става.Правят добро оръжие но народа живее,зле и нямат никакви права.На световния пазар освен горива и пушки(но пушките на последното изложение никой не пожела да ги купи)нямат нищо.Заплатите им по-ниски от нашите и живеят 6-7години по-малко от нас.Какво им харесваш?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... търсиш , ама нема паметници ... :))) ... и все пак да не забравяме как точно започва ВСВ с "ненадминатият по подлост и цинизъм , пакт м/у хитлер и сталин , и най-вече с анекса към него" ... гнuда долна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпраната_Джуджанка: * https://m.youtube.com/watch?v=IyYYXx5aSlY&pp=ygUS0JTQttGD0LTQttCw0L3QutCw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпоретина_Джуджанка: Да беее, ето ме. Пусни и един линк към сайта на 118 училище, за да ме разгледа публиката и на пикчър. BTW, д-р Ана Попова ми заръча да ти предам, че миналата седмица не си се явила на Екзарх Йосиф 59 за седмичната терапия и ако и тази пропуснеш, ще ти смени статуса на лечението от приходящ на стационар без достъп до интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Между другото, много интересен факт - на съвсем скорошното годишно изложение на оръжие в Дубай, руските производители записаха рекорд - 0 (НУЛА) поръчки ! Айде, честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още