IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се фокусира върху съюза със САЩ на фона на заплахата от Китай

Токио и Вашингтон са решени да предотвратят доминацията на Пекин в Индо-тихоокеанския регион

14:15 | 10.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrew Harnik/Getty Images
Снимка: Andrew Harnik/Getty Images

Фумио Кишида няма харизма и е непопулярен у дома. Но тази седмица японският премиер ще бъде посрещнат в САЩ като герой (първа държавна визита от посещението на предшественика му Шиндзо Абе през 2015 г. – бел. прев.), пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

Популярността на Кишида сред администрацията на Байдън надхвърля рутинното потупване по гърба на близък съюзник. Под негово ръководство Япония направи някои от най-важните промени в своята външна политика и такава за сигурност след Втората световна война. Тези промени се дължат на решимостта на страната да попречи на авторитарния Китай да доминира в Индо-тихоокеанския регион.

Нарастващата близост между Вашингтон и Токио ще бъде демонстрирана, когато Кишида говори пред Конгреса в четвъртък. Плановете за американски и японски военни командири, работещи паралелно в Токио, също ще бъдат изложени тази седмица. В бъдеще част от военното планиране, което САЩ в момента правят от Хавай, ще се извършва от Япония. Също така е вероятно Япония да увеличи технологичното си сътрудничество с Aukus - пакта за сигурност между Австралия, Великобритания и САЩ.

Последната част от посещението на Кишида във Вашингтон ще бъде тристранна среща на върха между Япония, САЩ и Филипините, подчертаваща съвместната решимост на Вашингтон и Токио да подкрепят филипинците, докато те са подложени на нарастващ натиск от Пекин в Южнокитайско море.

Всички тези инициативи се основават на големи промени, които вече бяха направени в политиката за национална сигурност на Япония. Под ръководството на Кишида Япония се ангажира да харчи повече за отбрана и да постигне целта от 2 процента от брутния вътрешен продукт до 2027 г. Скъсвайки със следвоенния пацифизъм на Япония, правителството на Кишида загърби традиционната забрана за износ на оръжия. Токио сега ще разреши задграничните продажби на нов боен самолет, който разработва съвместно с Великобритания и Италия. Правителството също така закърпи отношенията с Южна Корея, поправяйки разрушителния разрив между двата жизненоважни американски съюзника в Индо-тихоокеанския регион.

В известен смисъл е изненадващо, че всичко това се случва под ръководството на благия Кишида, а не на по-националистичния и твърд Шиндзо Абе, министър-председател на Япония от 2012 до 2020 г. Но инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. фундаментално промени геополитическото мислене в Япония, позволявайки на Кишида да прокара промените, подкрепяни от Абе.

Има важни азиатски страни - Индия и Индонезия например - които вярват, че атаката на Русия срещу Украйна няма последици за националната им сигурност. Япония има съвсем различно мнение. Кишида многократно е казвал, че „събитията днес в Украйна може да се повторят утре в Източна Азия“ – посочвайки китайската морска агресия, както и ядрените и ракетните програми на Северна Корея, като доказателство за нарастващата заплаха от война.

И историята, и географията играят роля за предпазливостта на Япония спрямо Москва. Русия е близък съсед. Токио е по-близо до Владивосток, отколкото до Пекин. А съперничеството между двете страни води началото си от Руско-японската война от 1904-1905 г.

Но последиците от войната в Украйна за бъдещото поведение на Китай и Северна Корея са това, което всъщност кара Япония да бъде нащрек. Правителството на Кишида вижда, че конфликтът е сближил Пекин и Москва. Русия и Китай извършиха съвместен полет с бомбардировач над Японско море през декември. Китай също така помага да се поддържа руската икономика, докато военните отношения на Москва с Пхенян станаха по-близки. Погледнато от Токио, тези развития все повече изглеждат като свързани заплахи.

Убеждението, че Япония живее в опасни времена и в опасен регион и трябва да се сближи с Америка в отговор, се простира извън токийския политически елит. В предишни епохи ястребовите ходове на Кишида щяха да предизвикат сериозни обществени протести - но не и сега. Ясуши Уатанабе, професор в университета Кейо, казва, че когато е започнал да преподава преди 25 години, неговите студенти са били разделени поравно в мнението си за алианса за сигурност между САЩ и Япония. Днес, посочва той, 90 процента са "за".

Въпреки това Япония, подобно на съюзниците на Америка в Европа, е много разтревожена от изолационизма, протекционизма и самата непредсказуемост, които биха могли да произтекат от евентуална втора администрация на Тръмп. Екипът на Кишида знае, че вече не може да разчита на двупартийния консенсус във външната политика на САЩ – което прави много по-сложно изработването на послание, което да се приеме добре и от двете страни на политическия спектър във Вашингтон.

Така че японският лидер ще използва речта си пред Конгреса, за да се позове на американските интереси, както и ценности. Кишида ще наблегне, че Япония сега е ключов глобален партньор на САЩ в защитата на демократичния свят. Но тя знае, че Америка е непредсказуема - и става все по-непредсказуема. В резултат на това Токио вече предприема дискретно хеджиране. Решението на Япония да разработи своя нов изтребител с Великобритания и Италия е пример за това, че страната се обръща към други демократични, средни сили.

За администрацията на Байдън, затормозена от кризите в Близкия изток и Украйна, отношенията между САЩ и Япония са рядка и недвусмислена светла точка в един все по-неспокоен свят.

Джо Байдън и неговият екип виждат противопоставянето на китайската мощ като „определящото предизвикателство“ за външната политика на САЩ. Историците един ден могат да преценят, че тези усилия - в които Япония играе централна роля - са дали резултат. Дали американските избиратели ще забележат, или изобщо ще ги е грижа за това през ноември (когато са президентските избори – бел. прев.) е съвсем различен въпрос, завършва Ракмън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още