IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебното преследване не е най-големият проблем на Нетаняху

Политическите перспективи на коалиционното му правителство в дългосрочен план изглеждат все по-слаби

16:15 | 22.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrew Spear/Getty Images
Снимка: Andrew Spear/Getty Images

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се изправи през изминалата седмица пред искане от страна на прокурора на Международния наказателен съд за издаване на заповед за арест срещу него заради войната в Газа, публични упреци от страна на партньорите в кабинета и заплаха от един от тях да подаде оставка, пише Ройтерс в материал, цитиран от БТА.

Малко вероятно е решението на съда да навреди на Нетаняху сред избирателите, засега то е сплотило много израелци зад него.

Проблемите за Нетаняху обаче се трупат на няколко фронта, а политическите перспективи на коалиционното му правителство в дългосрочен план изглеждат все по-слаби.

Нетаняху, най-дълго заемалият поста министър-председател на Израел и лидер на дясната партия "Ликуд", не спира да се бори.

"Не съм загрижен за моето бъдеще, загрижен съм за бъдещето на Израел", заяви Нетаняху пред CNBC в сряда. "Аз ще направя това, което трябва да направя, за да завърша тази война", допълни той.

Премиерът отхвърли като "пълно изопачаване на действителността" твърдението на прокурора на съда Карим Хан от понеделник, че като министър-председател на Израел носи отговорност за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Газа.

Той също така не прие като сериозни критиките на министъра на отбраната Йоав Галант, който миналата седмица го призова да се откаже от всякаква военна реокупация на Газа, а кабинетът му пренебрегна заплахата на министъра от военния кабинет Бени Ганц, че ще напусне, ако Нетаняху не се ангажира с договорена визия за Газа след края на конфликта.

Информацията за искането на Хан временно обедини израелците в защита на министър-председателя срещу това, което президентът Ицхак Херцог определи като "едностранен ход", предприет недобросъвестно.

Но солидарността едва ли ще стигне далеч. Въпреки че лидерът на опозицията Яир Лапид осъди изявлението на съда, той също така даде ясно да се разбере, че ще продължи да работи за свалянето на правителството на Нетаняху.

Макар че Ганц също застана в защита на Нетаняху във връзка с изявлението на Хан, двама от помощниците на Ганц заявиха, че заплахата от страна на пенсионирания генерал да напусне кабинета, ако Нетаняху не се ангажира с план от шест точки за Газа и Израел до 8 юни, все още е в сила.

Заплаха за коалицията

Ако Ганц напусне, Нетаняху ще загуби подкрепата на своя най-могъщ политически съперник и на неговия центристки блок, който помогна за разширяване на подкрепата за правителството в Израел и в чужбина.

Премиерът все още ще има мнозинство в парламента с подкрепата на  ултранационалистическите партии, които разгневиха Вашингтон още преди войната и оттогава призовават за връщане към пълна израелска окупация на Газа.

Това би довело до нов натиск върху Нетаняху, може да увеличи напрежението в отношенията със Съединените щати и вероятно ще повдигне отново въпроса за това колко такова правителство може да оцелее.

"От парламентарна гледна точка то може да оцелее известно време и ще го направи. Но няма да издържи много", каза политическият анализатор Амоц Аса-Ел. "Войните навсякъде в  демократичните държави изискват консенсус, те изискват правителство, което да бъде следвано от голяма част от обществото, както и от ясното мнозинство в политическата система", посочи той.

"Едно ограничено откъм подкрепа правителство, като това, което ще остане в Израел след напускането на Ганц, няма да постигне това", каза Аса-Ел, изследовател в института "Шалом Хартман" в Йeрусалим.

Правителството е изправено и пред трудности в спора за нов законопроект за военната служба.

Ултраортодоксалните коалиционни партньори на Нетаняху са решени да запазят освобождаването на студентите от религиозните семинарии от военна повинност, докато Галант и Ганц смятат за по-справедливо национална служба за  всички израелци.

Според политически анализатори, ако не се постигне споразумение, това може да доведе до падане на правителството заради това, което отдавна е гореща въпрос за израелците, станал още по-чувствителен по време на войната в Газа. Един от министрите, говорейки при условие за анонимност, каза, че не очаква правителството да оцелее.

Популярността на Нетаняху също така е накърнена от пропуските в сигурността по време на извършеното от "Хамас" нападение срещу Израел на 7 октомври миналата година, което предизвика израелската военна офанзива срещу "Хамас" в Газа.

Някои анализатори виждат възможен политически спасителен пояс за Нетаняху във възможността за сделка, която би довела до нормализиране на връзките със Саудитска Арабия.

Белият дом заяви в понеделник, че Съединените щати и Саудитска Арабия са близо до окончателно двустранно споразумение в областта на отбраната, което след завършването му ще бъде част от широкообхватно споразумение, представено на Нетаняху, за да реши дали да направи отстъпки пред палестинците, за да си осигури нормализиране на връзките с Рияд.

Говорител на Нетаняху не отговори веднага на запитване за коментар.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още