IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независим орган може да разглежда разрешителните за износ на втечнен газ от САЩ

В ЕС не се притесняват от ограниченията за нови разрешителни, които разпореди Байдън

14:34 | 14.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Решението на президента на САЩ Джо Байдън за пауза в издаването на нови разрешителни за износ на втечнен газ предизвика вълна от критики, включително и в Конгреса. Според Ройтерс има идея за промяна в законодателството, което да даде лицензирането на новите проекти в ръцете на независим орган, а не на Министерството на енергетиката.

От Белия дом коментират, че подобна промяна няма да гарантира, че износът на втечнен газ е в съзвучие с "нашите икономическа и енергийна сигурност, външна политика и климатични цели. Байдън блокира новите проекти за износ на суровината с мотив, че трябва да се анализира екологичният ефект от изграждането на планираните терминали в Мексиканския залив. Според анализатори обаче паралелно ще бъде направен и анализ на икономическото въздействие и националната сигурност.

В ЕС не се притесняват от развитието на казуса, става ясно от коментар на комисаря по институционалните отношения Марош Шефчович след срещи в Атлантическия съвет, посочва още Ройтерс. Според него дори и с блокирането на новите проекти, останалите работят интензивно и в близките 2-3 години няма да има проблеми с доставките.

Нещо повече - в заповедта има клауза за извънредни ситуации, ако доставките на газ за партньорски държави са под заплаха.

През 2022 г. ЕС претърпя "една от най-фундаментални енергийни промени от 70-те години на миналия век", коментира още Шефчович. След нахлуването на руските войски в Украйна страните от общността започнаха да намаляват своята зависимост от руския газ и от 150 млрд. куб. метра през 2021 г. вносът намаля до около 40 млрд. куб. метра през 2023 г.

Сега ЕС разчита на газа от Норвегия, но и на втечнен газ с основни доставки от САЩ.

През 2023 г. САЩ са най-големият износител на втечнен газ в световен мащаб. Очакванията са количествата да се удвоят към 2030 година само на базата на вече издадените разрешителни и терминали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още