IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последният голям производител на соларни модули в Германия напуска в посока САЩ

Швейцарската Meyer Burger ще се възползва от щедрите стимули на американското законодателство, за да изгради две нови фабрики в САЩ

14:39 | 23.02.24 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската компания за соларна енергия Meyer Burger ще затвори своя завод във Фрайберг, Германия, за да се съсредоточи върху производствените си обекти в САЩ след години на загуби, намалявайки общия капацитет за производство на слънчеви панели в Европейския съюз (ЕС) с около 10%, пише Euractiv.

Акционерите на компанията обвиняват за бизнес проблемите конкуренцията от Китай и липсата на предпазни мерки в Европа.

„Липсата на европейска защита срещу нелоялната конкуренция от Китай застрашава почти четири години упорита работа на изключителни служители в Европа“, изтъква бордът на Sentis, най-големия акционер в компанията.

Meyer Burger, най-големият производител на слънчеви модули в Германия, разполага с около 500 работници в своя завод за сглобяване на соларни модули във Фрайберг, Саксония. Компанията е част от по-широк клъстер, известен като „Силиконова Саксония“, индустриална инициатива в регион, който изостава икономически.

През 2023 г. заводът произведе модули на стойност 650 мегавата (МВт) – около 5% от инсталираната мощност в Германия, въпреки че компанията не успя да продаде всичките си продукти. Европа е инсталирала 56 гигавата (ГВт) слънчева енергия през 2023 г., докато общият европейски производствен капацитет е 6 ГВт.

Решението на компанията да закрие монтажния завод е очаквано. През януари молбите на компанията правителството да предостави субсидии до средата на февруари не получиха отговор.

В Берлин обсъждането на политическо ниво на пакет за местните производители на слънчева енергия – наречен „Слънчев пакет I“ – е в застой поради липса на съгласие в рамките на трипартийната коалиция и изглежда малко вероятно да бъде договорен преди края на март.

Швейцарската компания се мести в САЩ и набира до 250 млн. швейцарски франка (262 млн. евро) за финансиране на нови производствени обекти в Колорадо и Аризона. Очаква се да получи 1,4 млрд. евро под формата на данъчни стимули от Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на американския президент Джо Байдън.

„Освен това по-силното фокусиране върху нашия бизнес в САЩ ни прави независими спрямо политическите решения в Европа“, изтъква главният изпълнителен директор Гюнтер Ерфурт.

Брюкселският процес

Инструментът на ЕС за гарантиране, че компании като Meyer Burger ще останат на Стария континент, т.е. Законът за промишленост с нулеви нетни емисии (NZIA), беше договорен в началото на февруари, но прилагането му ще отнеме години.

Това може да даде на индустрията дългосрочна перспектива, като ѝ позволи да бъде конкурентоспособна по критерии, различни от цената, където китайските производители са лидери. Вместо това NZIA ще даде възможност на страните от ЕС да пригодят 30% от търговете за капацитет за местни производители.

Като се има предвид, че прилагането на този нов закон на ЕС няма да се случи преди 2025 г., краткосрочната перспектива на соларната индустрия в региона изглежда все по-мрачна.

NZIA „не отрича необходимостта от спешна поддръжка. На производителите им остават седмици, за да оцелеят, тази извънредна ситуация изисква бързи действия от страна на ЕС и националните власти“, изтъква индустриалната асоциация SolarPower Europe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 4
Tikva007
преди 2 месеца
Не е проблем, че някакъв си Meyer Burger затваря. Проблем е, че BASF, ThissenKrupp, Daimler и VW са за мустака и се чудят накъде да се спасяват от зелените хунвейбини на Бербок и Фондер Лайер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още