IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия очаква рекордна заетост във ВЕИ-сектора

Зелените технологии не само запазват, но и създават нови работни места, отбелязва Роберт Хабек

13:20 | 25.01.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия ще запише рекордна заетост в сектора на възобновяемата енергия на фона на растящото търсене на термопомпи и инсталирането на соларни панели, пише EurActiv. Предишният пик беше през 2010 година и очакванията са, че той ще бъде прескочен през 2023 година, когато бъдат разпространени официалните данни.

Експанзията на зелените технологии не само запазва работните места, но и създава нови, коментира икономическият министър Роберт Хабек от партията на "Зелените", която е част от управляващата коалиция в Германия.

По данни на Института за икономически проучвания GWS през 2022 година в сектора са заети 387 хил. души спрямо 309 хил. през 2019 година. В това се включват всички дейности, свързани по някакъв начин с ВЕИ, включително и инсталирането на соларни панели, които са основно внос от Китай.

Именно соларните панели, както и термопомпите, са основните двигатели на растежа за работните места в сектора, отчита още EurActiv. Само работните места, свързани със соларните панели, се възстановиха до своя пик от 2011 година - над 156 хил. души.

Но не става дума единствено за работници, които инсталират соларни панели - Германия е един от производителите на термопомпи. В момента в страната не достигат 20 хил. инженери за този сектор и правителството отпуска субсидии за обучение, коментира от своя страна The Guardian. Към края на 2022 година в Германия са инсталирани повече от 1,2 млн. термопомпи,  което е и част от стратегията за намаляване на емисиите от домовете.

Единственото разочарование са вятърните турбини. Секторът произвежда 24% от електроенергията, потребявана в Германия, но работните места, свързани с него, намаляват през последните години. Вятърните турбини също са вносен продукт и работните места в сектора са свързани основно с инталирането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 ...и ти веднага цитира измишльотината от оня ден, където пак стана за смях и подигравки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: Особено, когато Повелителката на измишльотините, Танцуващата с куче, зелката с меката ппаттка, влюбената в цифрите Ташка фон Мюнхаузен ги поднася на *поднебесен диалект* и става за смях. * https://investor.bg/a/540-danatsi-i-byudzhet/388081-es-se-sblaskva-s-nedostig-ot-481-mlrd-evro-v-strategicheskite-investitsii
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 18
zelka007
преди 3 месеца
До: khao ... пухкавото дъ с меките китки си е такъффф , много сдyxан и мразещ цифрите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 19
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 как меташ едни измислени цифри, ума да ти зайде... и кво, няма да има вече металургия (тук очевидно представата ти е кремиковци), а пика на зелената енергия е бил преди 12г :D Чети тъъъпотиите на тошка и пълней....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 месеца
*Експанзията на зелените технологии не само запазва работните места, но и създава нови, коментира икономическият министър Роберт Хабек от партията на "Зелените" - Какво да каже Хабек от партията на *Зелените*? Че ВЕИ секторът в своя пик през 2011 е хранил 156 хил. герванци, а металургията - 4 милиона? Едва ли ще каже, срещу 20 хил. термопомпаджии колко металурзи и машиностроители ще останат без работа от свободното падане на германската икономика вследствие управлението на зеления светофар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още