IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на руски петрол от пристанищата се свива в началото на април

Няма конкретна причина за намалението, но вероятно статистиката отчита излизането на излишен петрол на пазара в края на март

16:43 | 09.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на петрол от руските морски терминали намалява в първите дни на април след свиване с 20% на доставките през балтийските пристанища Приморск и Ист-Луга, сочат данните на Bloomberg, базирани на движението на танкерите. Информацията е съпоставена и със статистиката на анализаторската компания Kpler и търговеца Vortexa, както и информация на пристанищните оператори.

Данните показват, че в четирите седмици до 7 април Русия е изнасяла средно по 3,39 млн. барела на ден, което е спад с 450 хил. барела спрямо аналогичния период до 31 март. Това е с около 200 хил. барела под средното за май-юни 2023 г., което означава, че Русия изпълнява ангажиментите си към ОПЕК+ за ограничаване на износа на петрол и петролни продукти.

Няма конкретно обяснение за намаляването на износа през двете водещи балтийски пристанища, посочва още Bloomberg. От агенцията припомня, че в края на март износът на руски петрол достигна пик от началото на годината и е много вероятно това да се дължи на ударите с дронове по руските рафинерии - добитият петрол излезе на пазара, тъй като нямаше къде да бъде преработен. В края на март Ройтерс съобщи, базирайки се на свои източници, че руското правителство е наредило на петролните компании да свият добивите, което вероятно се хваща от статистиката сега.

Руските институции вече не публикуват данни за петролната и газовата индустрия. Единствено в статистиката за изпълнението на бюджета има информация за приходите от търговията с петрол и газ.

Според изчисленията на Bloomberg с намаляването на предлаганите количества се свиват и приходите - до 1,82 млрд. долара в периода 1-7 април. В седмицата 25-31 март приходите бяха на петмесечен връх от 1,95 млрд. долара.

Основните пазари на руския петрол си остават Китай, Индия и Турция. За азиатските държави като цяло отиват 3,09 млн. барела на ден, което е най-високото ниво от юли 2023 година насам. 1,36 млн. барела на ден се доставят за Китай, като страната получава допълнително и по 800 хил. барела дневно през петролопроводи.

Китай прие голяма част от петрола сорт "Сокол", който беше блокиран в танкери, които Индия отказа да купи през есента на 2023 година и началото на 2024 година. В крайна сметка и Ню Делхи прие част от доставките, сочат данните на Bloomberg. Индия е вторият по големина пазар на Русия с купени 1,22 барела дневно в четирите седмици до 7 април.

Турция остана единственияt пазар на Русия на кратка дистанция, след като България спря да купува руския петрол в началото на годината. Доставките за Турция възлизат на на 323 хил. барела дневно. В края на март доставките бяха 400 хил. барела дневно. Има танкери, насочени към Египет и други дестинации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 21
zelka007
преди 3 седмици
въпрос с понижена трудност към антиваксърчетата-газовици-недоносчета ... поднебесната кинкалерия , мустакатите арбайтери и прародителите на северомакедонците , ползват ли отстъпки от борсовата цена за да купуват рассийски петрол ?! жокер от публиката , какво е мотивирало прародителите на северомакедонците да започнат да купуват след дву-месечна пауза ... е , същото мотивира и останалите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още