IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия е ден на национален траур за жертвите при стрелбата в концертна зала край Москва

Това е най-кървавият атентат в Русия от 20 години насам

10:27 | 24.03.24 г. 2
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия спусна знамената си наполовина в деня на траур, след като десетки хора бяха убити с автоматично оръжие на рок концерт край Москва в най.кървавия атентат в Русия от две десетилетия насам, предава Ройтерс.

Президентът Владимир Путин обяви ден на национален траур, след като обеща да издири и накаже всички зад атентата, при който загинаха 133 души, включително три деца, а над 150 бяха ранени.

„Изразявам дълбоките си, искрени съболезнования на всички, които загубиха близките си хора“, заяви Путин в обръщение към нацията в събота, първото му публично изявление след атентата. „Цялата страна и целият ни народ скърбят с вас“, допълни той.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в петък, но Путин не е споменавал публично групировката във връзка с атентаторите, които по думите му се опитали да избягат към Украйна. Той допълни, че някои хора „от украинска страна“ се готвели да ги поемат от другата страна на границата.

Украйна многократно отрече да има роля в атентата, за който Путин обвини също „международния тероризъм“.

Хора положиха цветя пред концертната зала „Крокус Сити Хол“ с 6200 места край Москва, където четирима въоръжени мъже нахлуха в петък малко преди рокгрупата „Пикник“ да изпълни песента си „Не се страхувам от нищо“.

Това беше най-кървавият атентат на руска територия след обсадата на училище в Беслан през 2004 г., когато ислямистки бойци взеха над 1000 души за заложници, включително стотици деца.

В Москва се образуваха дълги опашки от желаещи да дарят кръв.

В югозападния град Воронеж хората полагаха цветя и палеха свещи на паметник на деца, загинали при бомбардировка по време на Втората световна война, в знак на солидарност със загиналите при атентата край Москва.

„Ние, както и цялата страна, сме с вас“, заяви губернаторът на Воронежка област Александър Гусев в приложението „Телеграм“.

Путин заяви, че 11 души са били задържани, включително четиримата въоръжени мъже, които избягали от концертната зала и се насочили към Брянска област, на около 340 км югозападно от Москва.

„Те се опитаха да се скрият и се насочиха към Украйна, където според първоначални данни за тях е бил подготвен прозорец от украинската страна, за да пресекат държавната граница“, каза руският президент.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) заяви, че въоръжените мъже имали контакти в Украйна и са били заловени близо до границата.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че за Путин и „и други бандити“ е обичайно да се стремят да прехвърлят вината на някой друг.

Във видео, публикувано от руски медии и в канали в „Телеграм“ с близки връзки до Кремъл, един от заподозрените казва, че са му предложени пари, за да извърши нападението.

„Застрелях хора“, казва заподозреният, чиито ръце са вързани, а разпитващ го държи за косата с черен ботуш под брадичката му, на развален и със силен акцент руски език.

Запитан защо, той отговаря: „За пари“. Мъжът допълва, че са му били обещани милиони рубли (малко над 5000 долара). Друг заподозрян отговаряше на въпроси чрез преводач от таджикски.

„Ислямска държава“, която преди време се стремеше да установи контрол над части от Ирак и Сирия, пое отговорността за атентата чрез осведомителната си агенция „Амак“, която публикува съобщение в „Телеграм“.

Путин промени хода на гражданската война в Сирия, като се намеси през 2015 г. в подкрепа на президента Башар ал-Асад срещу опозицията и „Ислямска държава“. Не е ясно защо „Ислямска държава“ е избрала този момент, за да нанесе удар срещу Русия.

Белият дом съобщи, че американското федерално правителство е споделило информация с Русия в началото на този месец за планиран атентат в Москва и е отправило публична препоръка за предпазливост към американците в Русия на 7 март. „Ислямска държава“ носи единствената отговорност за атентата, счита Белият дом.

„Не е имало каквато и да било украинска намеса“, заяви говорителят на Националния съвет за сигурност на САЩ Ейдриън Уотсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 24.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 15
khao
преди 1 месец
болони рашисти... мобилизацията щеше да е успешна и без това активно мероприятие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още