IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди баристи на Starbucks отново на протест в САЩ

Работниците твърдят, че компанията за кафе отказва да води честни преговори със синдиката им

23:15 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хиляди баристи на Starbucks излязоха на стачка в четвъртък, твърдейки, че веригата кафенета отказва да води честни преговори с техния синдикат, съобщава Bloomberg.

Спирането на работата е свързано с Деня на червената чаша (Red Cup Day) на компанията, когато Starbucks раздава празнични чаши за многократна употреба. От синдиката Workers United , част от Международния съюз на служителите в сферата на услугите, съобщиха, че персоналът на стотици кафенета участва. Това е една от няколкото тактики, заедно с достигането до политици и студенти в кампуси, където Starbucks има договори, които профсъюзът прилага, за да накара компанията да промени поведението си.

Стачката в четвъртък се проведе в повече от 200 града в САЩ и е най-голямата такава до момента, твърдят от синдиката. Служители в няколко кафенета, които не са част от профсъюза, започнаха изненадващи стачки в четвъртък и планират скоро да подадат петиция за организирани действия, допълниха Workers United. Подобно спиране на работата се наблюдаваше и миналата година, когато баристите стачкуваха в 113 кафенета в Деня на Червената чаша.

От Starbucks заявиха, че има близо 10 хил. магазина за кафе. „Има и десетки магазини, чиито партньори стачкуват и повече от половината от тези магазини са отворени тази сутрин и обслужват клиенти“, заявиха от компанията в имейл.

В обект на Starbucks в Astor Place, Ню Йорк девет от 10 служители, които по график е трябвало да работят, не са се появили на работа, твърдят от Starbucks Workers United. Към 9:20 сутринта местно време дузина хора, включително работници, се разхождаха навън с плакати с надпис „Няма договор – няма кафе“.

Изминаха почти две години, откакто Workers United отбеляза първия си забележителен успех в кафене Starbucks в Бъфало, Ню Йорк. Оттогава повече от 350 от 9 хил. офиса на веригата в САЩ в повече от 40 щата гласуваха да се присъединят към синдиката. Но нито един от обектите не е успял да сключи профсъюзен договор с компанията и темпът, с който се разширява синдикатът, драстично се е забавил.

Регионалните директори на Националния съвет по трудови отношения на САЩ са издали повече от 100 жалби срещу компанията, обвинявайки ги в незаконни антитактики срещу профсъюзите, включително затваряне на магазини, уволнение на активисти и отказ за честни преговори в синдикални кафенета.

Starbucks отрече да е извършила нарушение и заяви, че синдикатът е този, който отказва да преговаря добросъвестно. Компанията заяви тази седмица, че се надява „приоритетите на  Workers United да се изместят, за да включват споделения успех на нашите партньори и работата за договаряне на синдикални договори за съюзите, които представляват“.

Стачкуващите работниците настояват Starbucks да премахне опцията за мобилни поръчки в дните с промоция, които според тях компанията планира все по-често. Работниците казват, че мобилните поръчки - ключова част от стратегията за растеж на компанията, усложняват и без това претовареното работно време на фона на зашеметяващия набор от възможности за поръчка.

Starbucks съобщи, че планира увеличение на заплатите на баристите и обновява кухните си, за да подобри приготвянето на напитки.

Едуин Палма Солис, 24-годишен бариста, който е работил в Astor Place две години, каза, че Starbucks многократно е отлагал преговорите със синдиката. Той добави, че обектът няма и достатъчно работници.

„Обикновено не разполагаме с много персонал“, каза той. „Това е нещо, с което се сблъскваме всеки ден.“

Шейни Самюълс, клиент на компанията, е решила да не вземе направената си мобилна, след като е видяла стачкуващите работници. Тя каза, че планира да се обади на компанията, за да поиска възстановяване на сумата. „Подкрепям представителите на синдиката“, заяви Самюълс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още