IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултант: Местни инвеститори движат пазара на бизнес имоти в България

Няма корекция в цените, офисният сегмент поддържа около 7,75% възвръщаемост, посочи Иглика Йорданова, управляващ партньор в Colliers International

14:12 | 23.01.23 г.

В момента пазарът на бизнес имоти преминава през фаза на калибриране на цените и намиране на пресечната точка между очакванията на купувачи и продавачи. Този коментар в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Иглика Йорданова, управляващ партньор в Colliers International.

По думите ú в България около 64% от трансакциите като обем през 2022 г. се дължат на местни инвеститори – те бяха доста активни и обърнаха и тренда, защото предходните две години бяха с преобладаваща роля на чуждите инвеститори.

Йорданова отчете, че през миналата година има забавяне в инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа. „Имахме по-малки обеми от порядъка общо за региона около 10 млрд. евро, които бяха разпределени неравномерно. Полският пазар категорично излезе напред с още по-голяма преднина с над 50% от общия инвестиционен обем в ЦИЕ“, направи сравнение Йорданова.

По думите ѝ за миналата година фаворит при инвеститорите в България сред бизнес имотите е секторът на индустриални и логистични площи с 32% от общия обем сделки. На второ място са секторът на офисните площи и този на хотелите всеки с около 19% от общия обем инвестиционни сделки.

Според консултанта технологичният сектор в България е доста активен в усвояването на офис площите, но отбеляза, че има доста повече релокации и преосмисляне съобразно новия хибриден формат на работа. „Хибридният начин на работа води до доста сериозни метаморфози в нуждите на корпоративните организации и на пазари като Словакия виждаме съкращаване на площите с 20-30%”, даде пример Йорданова.

Тя посочи, че е факт забавянето на нови обекти и тази тенденция се наблюдава не само в България, но и в целия регион. „Налице е по-ниско предлагане в офисния пазар и това е отложен ефект в забавянето на предприемачеството и строителството в сектора, вследствие на несигурността в последните години“, обясни консултантът.

Йорданова смята, че въпреки това не се наблюдава фундаментален проблем с офисния пазар, няма корекция в цените, а от гледна точка на възвръщаемост офисният сегмент поддържа около 7,75% възвръщаемост.

На засилено търсене в България и в целия регион на ЦИЕ се радват индустриалните и логистични площи. Има пазари, като например чешкия, където свободните такива площи клонят към нула процента. Това до известна степен е нездравословно, това са пазари на наемодателите и те диктуват правилата в момента.

Как се отразява вдигането на лихвите на бизнес заемите и каква е корекцията в цените? Стават ли по-консервативни инвеститорите? Кои са новите концепции за бизнес имоти? Печели ли се от управление на активи на жилищния пазар от институционален инвеститор? Какво е търсенето на индустриални и логистични площи в Централна и Източна Европа може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още