IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижаването на рейтинга на още една компания задълбочава имотната криза в Швеция

Ръстът на лихвите и перспективите за спад на цените на имотите правят собствениците на имоти все по-неспособни да защитават рейтингите си

11:14 | 20.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изпитващият затруднения имотен сектор в Швеция понася още един удар, след като рейтингът на един от най-големите собственици на офиси в столицата беше понижен до неинвестиционен статут от Moody’s Investors Service, предава Bloomberg.

Рейтингът на базираната в Стокхолм FastPartner беше намален с една стъпка до Ва1 с възможност за още понижения, ако компанията не може да заздрави финансите си. Понижаването „отразява бързия ръст на лихвените проценти в комбинация с последващо предизвикателни капиталови пазари“, коментира Moody’s в комюнике.

Цените на акциите и на кредитите са под натиск. Графика: Bloomberg LP Цените на акциите и на кредитите са под натиск. Графика: Bloomberg LP

Имотната компания, 80% от наемната стойност на която идва от Стокхолм и околностите му, се присъединява към нарастващ списък от т. нар. „паднали ангели“, чийто рейтинги излязоха от инвестиционната степен и навлязоха във високата доходност. Промените на рейтинга задълбочават финансовата криза на пазар, който е смятан за канарчето във въглищната мина за имотната индустрия в Европа предвид факта, че голяма част от дълга е краткосрочен и с плаваща лихва.

Въоръжени с инвестиционен рейтинг, компании като SBB и Fastighets AB Balder съумяха да наберат дълг за милиарди долари на облигационните пазари в епохата на нулевите лихви. Но ръстът на лихвите и перспективите за спад на цените на имотите правят собствениците на имоти все по-неспособни да защитават кредитните си рейтинги въпреки усилията за освобождаване от активи и търсенето на алтернативно банково финансиране.

За FastPartner Moody’s съобщи, че ползите от наемите, обвързани с инфлацията през последните месеци, „вероятно няма да са достатъчни, за да компенсират натиска върху цените и от по-високите разходи за финансиране“. Рейтинговата агенция очаква да завърши прегледа на информацията с оглед ново понижаване на рейтинга „в следващите седмици“.

Макар че коефициентът на лихвено покритие на FastPartner отслабва заради растящите лихви, „по-важно е да имаме достатъчно ликвидни средства“, коментира главният изпълнителен директор на FastPartner Свен-Олоф Йохансон. Компанията му е „почти първа класа“ с осигурено финансиране за почти три години, допълни той.

Понижаването на рейтинга от Moody’s „ще има само ограничено значение“, изтъкна Йохансон. „Може да кажете, че имахме твърде кратки периоди на фиксирани лихви, но от друга страна спечелихме много от тази стратегия по-рано. Сега е време за разплата“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още