IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ надхвърлиха 7% за първи път от декември

Те са два пъти по-високи спрямо нивото им през 2021 г.

11:38 | 22.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ преминаха прага от 7% за първи път от началото на декември, което е удар за зараждащото се възстановяване на жилищния пазар в страната, предава Bloomberg.

Лихвата по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент се е повишила с 19 базисни пункта в седмицата до 16 февруари и е достигнала ниво от 7,06%, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери (Mortgage Bankers Association - MBA). Това е най-голямото седмично покачване от октомври насам.

Индексът на асоциацията за заявленията за ипотечни кредити за покупка на жилище е намалял с над 10% до най-ниското си ниво от ноември насам. Показателят е отбелязвал спад във всяка една от последните четири седмици.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ се върнаха на ниво над 7%. Графика: Bloomberg LP Лихвите по ипотечните кредити в САЩ се върнаха на ниво над 7%. Графика: Bloomberg LP

Макар че лихвите по ипотечните кредити са под най-високите си нива от поколение, те все още са над два пъти по-високи в сравнение с 2021 г.

Купувачите и продавачи чакат с еднакво нетърпение Федералният резерв да започне да понижава лихвените проценти, но ръководители на централната банка многократно дадоха да се разбере, че не бързат с този ход. Занапред фактори като посоката на инфлацията и все още силния пазар на труда – и как централните банкери ще реагират на тях, ще бъдат от ключово значение за определянето на посоката на лихвите по ипотечните кредити.

Общият индекс на MBA за заявленията за ипотечни кредити, който следи както покупките на жилища, така и рефинансирането, е намалял с 10,6% миналата седмица до най-ниското си ниво тази година. Индексът на асоциацията за рефинансирането също е отбелязал спад.

Допитването на MBA използва отговори от ипотечни банкери и търговски банки и се провежда ежеседмично от 1990 г. Данните обхващат над 75% от всички заявления за жилищни заеми в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още