IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адам Нойман иска да си върне контрола над WeWork с оферта за над 500 млн. долара

Бившият главен изпълнителен директор на доставчика на пространства за съвместна работа съобщи, че има партньори за финансиране на възможна оферта

09:52 | 26.03.24 г. 4
Бившият главен изпълнителен директор на WeWork Адам Нойман. Снимка: Bloomberg LP
Бившият главен изпълнителен директор на WeWork Адам Нойман. Снимка: Bloomberg LP

Бившият главен изпълнителен директор на WeWork Адам Нойман е подал неотдавна оферта за закупуване на фалиралата компания за споделени работни пространства на стойност над 500 млн. долара, съобщават запознати с въпроса източници, цитирани от Wall Street Journal.

За момента не е ясно как Нойман ще финансира придобиването, допълват източниците.

Нойман се опитва да си върне контрола върху WeWork, след като беше отстранен от компанията преди пет години с решение на борда на директорите. Адвокатите на Нойман са изпратили писмо до консултанти на WeWork, в което заявяват, че той се е присъединил към хедж фонда Third Point на Дан Льоб и други инвеститори в проучване с цел отправяне на оферта за компанията.

Third Point не е част от офертата на Нойман, уточниха в понеделник запознати с въпроса източници.

Говорител на фонда съобщи преди това, че хендж фондът не е поел ангажимент да участва в сделка и е провел само предварителни разговори с имотната компания на Нойман Flow Global.

WeWork, която беше оценена на 47 млрд. долара, преди да подаде заявление по глава 11 през ноември миналата година, остава съсредоточена върху усилията за преструктуриране, за да излезе от фалита през второто тримесечие като „финансово силна и рентабилна компания“, заяви говорител на компанията.

„Както казахме и преди, WeWork е изключителна компания и не е изненада, че получаваме редовно израз на интерес от трети страни“, каза говорителят на компанията. „Нашият борд и консултантите ни правят преглед на тези подходи в обичайния курс, за да гарантират, че винаги действаме в най-добрите дългосрочни интереси на компанията“, допълни той.

WeWork обяви фалит, след като не успя да се стабилизира в условията на спад на офис пазара. Тя се опитва да предоговори съществуващи наемни договори със собственици на имоти, за да намали оперативните разходи, като в същото време се отказва от нерентабилни договори, но преговорите текат бавно.

WeWork съобщи, че кешовите ѝ наличности намаляват, а адвокатите ѝ заявиха, че водят преговори с кредитори за финансиране на продължаващите ѝ усилия за преструктуриране.

Нойман съобщи в писмото си от февруари до WeWork, че финансовата криза, пред която е изправена компанията в условията на фалит, се дължи на липсата на умения на ръководството да търси варианти за финансова подкрепа. Нойман отбелязва още, че не е успял да получи нужната му информация за подаване на оферта и че се е свързал с компанията още през декември.

WeWork е уведомила страните, които имат интерес към бизнеса ѝ, че планира да предаде контрола на кредиторите си, след като се преструктурира в по-рентабилен бизнес, съобщи по-рано WSJ.

Компанията Flow на Нойман получи инвестиция за 350 млн. долара от компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz и беше оценена на 1 млрд. долара през 2022 г. още преди да започне дейност. Flow управлява многофамилни жилища, които целят да засилят усещането за собственост и общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още