IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната лихва на Фед може би вече е на неутрално ниво

Силният долар и количественото затягане се равняват на вдигане на лихвите с 1 процентен пункт

13:59 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Сградата на Федералния резерв. нимка: Bloomberg
Сградата на Федералния резерв. нимка: Bloomberg

Повечето наблюдатели на Федералния резерв на САЩ изглежда прекарват повече време в критикуване на Фед, отколкото в следенето му. Лесно е да се направи. Всеки може да играе тази игра, а да атакуваш Фед е като да стреляш по патици: ръководителите на централната банка не могат да отговорят директно, като се има предвид публичната им роля, пише за Financial Times Едуърд Ярдени, президент на Yardeni Research и автор на „Следене на Фед за забавление и печалба“.

Наскоро председателят на Фед Джей Пауъл беше нападнат от своите критици за твърдението, че основната лихва на банката вече е „неутрална“ (нито експанзионистична, нито рестриктивна – бел. прев.) по време на неговата пресконференция на 27 юли, точно след като определящата монетарната политика Федерална комисия за отворения пазар (FOMC) гласува единодушно за повишаването ѝ с 0,75 процентни пункта до диапазона 2,25-2,50 на сто.

Намекът му, че Фед е на границата на рестриктивната територия и следователно е по-близо до приключване на затягането на политиката, беше добре прието както от инвеститорите в облигации, така и от тези в акции, но не и от критиците на Фед.

Бившият председател на клона на Фед в Ню Йорк Уилиъм Дъдли каза в сряда, че като се има предвид нивото на несигурност, „ще бъда малко по-скептичен“, че монетарните власти са достигнали неутрално равнище.

Два дни по-късно бившият министър на финансите Лорънс Самърс беше по-критичен. Той обвини Пауъл, че се занимава с „пожелателно мислене“, подобно на заблудата на Фед миналата година, че инфлацията ще бъде преходна. Той обвини Пауъл, че е казал неща, „които, за да бъда октровен, са аналитично незащитими“. Той добави: „Няма начин лихвен процент от 2,5 процента в икономика с инфлация като тази да е изобщо близо до неутралното ниво“.

Всъщност има начин Пауъл все пак да е прав. Критиците на Фед пренебрегват факта, че централната банка е по-агресивна на думи и дела от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Японската централна банка (ЯЦБ). Основните лихви и на двете все още са на или близо до нулата.

В резултат на това стойността на долара скочи с 10 процента тази година. Според автора това е равно на поне 0,50 процентни пункта увеличение на основната лихва на Фед. Освен това Федералният резерв току-що стартира своята програма за количествено затягане (QT), която обръща мащабните му покупки на активи, целящи да подкрепят пазарите и икономиката през последните години.

От юни до август Федералният резерв ще намали баланса си поради падежиращи ценни книжа (които не се реинвестират – бел. прев.), което ще свие притежаваните от него ДЦК с 30 милиарда долара на месец, а държаните от него дългове на държавните агенции и обезпечени с ипотека книжа - със 17,5 милиарда долара на месец. Така че това е общо намаление на баланса на Фед от 142,5 милиарда долара през първите три месеца на QT.

От септември нататък ще започнат да падежират активи за нетно 60 милиарда долара в ДЦК и 35 милиарда долара в ипотечни книжа и дълг на агенции. Това са 95 милиарда долара на месец, т.е. 1,14 трилиона долара до август 2023 г. Няма определена сума или дата за прекратяване на QT.

QT е еквивалентно на поне 0,50 процентни пункта увеличение на основната лихва на Фед, смята авторът. Освен това в протокола на Комисията от декември 2021 г., публикуван на 5 януари тази година, инвеститорите научиха, че „някои членове“ са гласували в полза на пълното скъсване с ипотечното финансиране.

Това би се случило чрез замяна на ипотечните книжа в баланса на Фед с ДЦК, в допълнение към оставянето им да изтекат в рамките на QT. Това допълнително би увеличило предлагането на ипотечни книжа на пазара. Нищо чудно, че лихвеният процент по 30-годишните ипотечни кредити скочи от 3,3% в началото на тази година до връх от 6% на 15 юли и 5,46% в момента.

Пикът при основната лихва по време на настоящия цикъл на затягане на паричната политика ще бъде по-нисък, отколкото би бил, тъй като комбинацията от QT и силен долар се равнява на поне 1 процентен пункт увеличение на лихвения процент по основната лихва, смята авторът.

В допълнение, изключителният скок както в краткосрочните, така и в дългосрочните лихвени проценти на пазарите на облигации вече постигна голяма част от затягането за Фед. Пазарите вече са калкулирали пиков лихвен процент по федералните фондове от 3-3,25 процента - което скоро ще се случи, ако се приеме, че Фед отново ще повиши лихвите с 0,75 процентни пункта в края на септември, както масово се очаква.

Между другото, на 1 октомври 2020 г. самият Дъдли, когато още беше част от Фед, оправда втория кръг на количествено облекчение, възлизащ на 500 милиарда долара покупки на ценни книжа, като каза, че това се равнява на 0,50-0,75 процентни пункта намаление на основната лихва на банката.

Федералният резерв несъмнено има някои оценки от своите вътрешни модели относно еквивалента на лихвените повишения, които силният долар и QT имат. Ако е така, те трябва да споделят тази информация с обществеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още