IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиции по време на криза – консервативни и предпазливи

Сега е времето да не сме арогантни с инвестициите си и да поставяме под съмнение всяко обещание за звездни активи, предупредиха експерти по време на Investor Finance Forum

19:02 | 04.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Без съмнение предстоят нелеки времена за световната икономика, част от която е и България. В такива предизвикателни условия намирането на добра инвестиционна стратегия, независимо дали като голям, или малък инвеститор, също не е бързо изпълнима и безпроблемна задача. Именно добрите стратегии и възможните грешки обсъдиха експерти по време на петия панел на финансовия форум Investor Finance Forum на тема „Активни инвестиции 101: кои са печелившите стратегии по време на криза?".

В специално видео интервю за Investor.bg Али Першембе, финансов анализатор и инвестиционен консултант, посочи, че моментът е добър да се обмислят странични дейности в случай на загуба на работното място.

„Сега е времето безмилостно да преразгледате бюджета си и да подсилите парите си „за черни дни“, дори може би да обмислите странично занимание, за да се подготвите за евентуална загуба на работното място. Може би също така е време да научим ново умение или да диференцираме нашите доходи“, каза Першембе.

„От инвестиционна гледна точка, не трябва да се паникьосваме и да разпродаваме инвестициите си“, допълни финансовият анализатор.

Стойчо Недев, съосновател и технически директор на „Давид Холдинг“ АД, обаче смята, че не е задължително да се мисли за допълнителни занимания. „Човек, който знае как да инвестира парите си, тоест да управлява риска, може да печели във всяка ситуция. Трябва малко да се приземим – твърде високо летяхме и твърде близо до слънцето. Някои хора ще паднат доста тежко“, прогнозира Недев.

Той препоръча на инвеститорите да са по-консервативни. „Бъдете по-консерватинви, купувайте по-прости и базови неща, а не компании, които ви обещават небето“, каза Недев.

Той препоръча инвестициите в акции например да се мислят като покупка на част от компания.

(Отляво надясно) Павел Бандилов, Стойчо Недев и Бисер Манолов. Източник: Investor Media Group (Отляво надясно) Павел Бандилов, Стойчо Недев и Бисер Манолов. Източник: Investor Media Group

Подобен съвет даде и Любомир Леков, основател и член на Надзорния съвет на „Инвестор.бг“ АД. Той обясни, че е редно да подбираме компаниите, в които инвестираме, като се следи случващото се с дадения бизнес. „Ако човек няма време да го прави, няма да е добре информиран“, предупреди Леков.

„Много внимавайте с по-обещаващи компании и ограничете алчността си“, обобщи Недев.

Днешните инвеститори обаче не са изправени единствено пред собствените си предразсъдъци или страхове – сегашната макроикономическа среда е наситена с несигурност, ускоряваща се инфлация, покачващи се лихви и рецесионни рискове.

Першембе коментира, че според него има три силни предизвикателства в момента – руската инвазия в Украйна, кризата с издръжката на живот, предизвикана от устойчивия и разпространяващ се инфлационен натиск, и икономическото забавяне на Китай.

„Руската инвазия в Украйна има голям дестабилизиращ ефект върху световната икономика. Отвъд ужаса на войната, тя предизвика сериозна енергийна криза в Европа, която от своя страна рязко оскъпи издръжката на живот и забави икономическата активност. Цените на газа в Европа се увеличиха над четирикратно от 2021 г. и сме изправени пред възможността от недостиг на енергия тази зима. Войната също така оскъпи храните на световните пазари и предизвика сериозни проблеми за домакинствата с ниски доходи и за страните“, каза Першембе.

Финансовият консултант Бисер Манолов обаче изрази малко по-различно мнение. „За мен лично най-голямата тема е инфлацията. Имам разбиране, че инфлацията никога не изчезва – когато се говори за инфлация, се говори с полуистини. Реално тя намалява номиналния размер на държавния дълг, тя е процес, който пълни държавната хазна без допълнителни усилия от страна на държавата. Според вас държавата има ли интерес от високата инфлация?“, каза Манолов.

Той обясни, че покачването на цените е структурно, следователно ще бъде дългосрочно. „Намираме се във възможно най-опасния процес на деглобализация, която ще поддържа цените високи“, смята финансовият консултант.

Недев и Леков очертаха малко по-оптимистична картина. Според Недев не трябва да има опасения, че идва краят на света. „Светът няма да свърши, но лошото е, че през последните 2 години от пандемията започнахме да повтаряме една мантра, че някой ще ни спаси. Сами трябва да се спасяваме – винаги има какво да се купи, въпросът е с каква идея купуваме“, каза съоснователят на „Давис Холдинг“ АД.

„Преживял съм поне пет такива кризи и виждам, че се случва едно и също – едни и същи разговори, едно и също отчаяние. Винаги обаче в един момент бурята свършва и нещата се случват нормално“, успокои аудиторията Леков. Той допуска, че волатилните движения на пазарите може да свършат, ако войната в Украйна приключи. „Непредвидимостта за края на войната най-много плаши пазарите, те мразят неизвестността“, допълни Леков.

Що се отнася до грешки, според Недев най-голямата възможна грешка е пълното излизане от пазара.

(Отляво надясно) Бисер Манолов, Любомир Леков и Страхил Иванов. Източник: Investor Media Group (Отляво надясно) Бисер Манолов, Любомир Леков и Страхил Иванов. Източник: Investor Media Group

Страхил Иванов, мажоритарен собственик на ЯВЛЕНА, смята, че недвижимите имоти винаги са място за инвестиция, зависи в какво, кога и как. „Когато пазарът не е толкова силен, най-доброто е да се купуват подценените активи – в момента това са магазините, земите около градовете, в затворени комплекси и селища, но с висок стандарт на обитаване“, каза Иванов.

Според него паричното затягане на централните банки всъщност има добро въздействие върху имотния пазар. "Когато имаш добър лихвен процент, не си толкова притиснат и притеснен да отидеш на този пазар. Покачването на лихвите действа много оздравяващо. От последните 4 години имаме поскъпване на имотите, от последните 2 години то е нездравословно – себестойността в момента се покачва в рамките на 150 евро, а цените отлетяха с над 40%. Дали това е алчност, желание за печалба, или използване на голямата еуфория на купувачите на имоти?“, каза Иванов.

Леков предупреди, че ако се гледа българският капиталов пазар, трябва да се вземе предвид, че основната икономика не успя да се качи на него. „Не успяхме да направим така, че голям дял от нашата икономика да е на борсата“, каза Леков. Преди години това е довело и до излизането на много хора на американския пазар, като същото стана и с криптовалутите. Същите тези младежи обаче в момента преживяват първата си криза.

„Единствените хора, които трябва да купуват в момента, са тези, които нямат никакви акции. За други препоръчвам да излязат от всички спекулативни акции и да си задържат добрите. Много е лесно да сте дългосрочни инвеститори, когато четете книги и парите не са ваши, но внимавайте колко дългосрочни инвеститори ще бъдете“, каза Недев.

Според Першембе домакинствата с ниски доходи и развиващите се страни ще са подложени на големи изпитания, а сред най-засегнатите ще са секторите на търговията на дребно, туризма, доставчиците на услуги, логистиката, недвижимите имоти и други.

По думите му високата инфлация и заплахата от рецесия продължават да влияят на апетита на инвеститорите. „Виждаме доказателства за това в цените на петрола, намаляващите цени на суровините, криптоактивите, ценните метали и държавните облигации“, каза Першембе.

„Като цяло смятам, че двете десетилетия на близо нулеви или отрицателни лихви вече приключиха и развитите икономики са почти в началните етапи на това да се научат да живеят със сравнително по-високи лихвени проценти“, обобщи финансовият анализатор.

Генерални партньори на конференцията са Fibank и Аурубис България. Основни партньори на събитието са Management Financial GroupАлтерко АД, ЕЛАНА Финансов Холдинг и Сирма. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, Compass Invest, Българска фондова борса, Johnnie Walker, хипермаркети HIT Max и онлайн супермаркет Shop.Gladen.bg и Девин ЕАД. Официален автомобилен партньор на събитието е PORSCHE SOFIA IZTOK|VW.

Институционални партньори на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Българска стартъп асоциация(BESCO), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Betahaus Sofia, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BGLOBAL и „Мениджър Нюз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още