IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Дончев: Фед изглежда доволен от посоката на американската икономика

Исторически, дъното при акциите в САЩ идва след рецесия, но AI може да промени това, коментира изпълнителният директор на "Експат Асет Мениджмънт"

18:05 | 16.06.23 г.

Ефектът на паричната политика на Федералния резерв започва да се усеща и макар че целта от 2% инфлация е все още далеч, служителите на Фед изглеждат по-доволни от посоката на американската икономика. Връщането от високи към ниски нива на инфлация исторически отнема около две години, така че очакванията за нива близки до целта са реалистични за първата половина на 2024 г. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат Асет Мениджмънт".

Той посочи, че паузата на Фед и вдигането на лихвата от Европейската централна банка с нови 0,25% предизвика поскъпване на еврото и спад на долара и очаква тази тенденция да се запази през годината заради разликата в политиките на двете банки.

"Паузата на Фед беше очаквана и след срещата нямаше съществени движения на пазарите", отбеляза Дончев. Според него вече се забелязва оптимизъм при акциите, след като индексите са на позитивна територия през последните месеци, а облигациите постепенно се възстановяват след най-ниските нива през есента на 2022 г.

„Не може да се каже със сигурност какви ще са следващите стъпки на Фед – много е важно следващите месеци как ще се повлияят инфлационните нива", коментира той и потвърди, че очакванията вече са за пауза и дори за приключване на повишаване на лихвите.

По думите му дали следващия път ще има ново увеличение с 0,25% или не, не е ключово за пазарите, тъй като „основната част от вдигането на лихвите е зад гърба ни“, обясни Даниел Дончев и предположи, че ефектът ще се усеща напред във времето.

Той прогнозира, че ЕЦБ ще продължи да бъде по-агресивна с лихвите, тъй като се е фокусирала основно върху инфлацията и е склонна да жертва за тази цел икономическия растеж. „Длъжностните лица на банката не вярват, че целта от 2% ще бъде постигната скоро, като очакванията са за 2025 г., но тези прогнози може много бързо да се променят", смята той и напомни, че европейските акции пострадаха миналата година по време на енергийната криза и очакванията за още по-големи проблеми през зимата. "Кризата не се случи и видяхме изключителни добри ръстове, като акциите в Европа са близо до най-високите си точки, въпреки че икономиката е в техническа рецесия“.

Дончев подчерта, че в САЩ още не са изпаднали в рецесия, вероятно заради забавения ефект от монетарната политика, който ще се прояви през втората половина на тази година или първата половина на 2024 г.

„Все повече стават привържениците на идеята, че няма да има рецесия в САЩ или ще има леко приземяване, и това предизвиква оптимизъм на пазарите, потвърди Дончев и подчерта, че другият ефект е манията по изкуствения интелект (AI).

Историческите данни показват, че дъното на пазарите в САЩ през последния век винаги са регистрирани след обявяването на техническа рецесия, но настоящата AI мания може да преобърне тази зависимост.

Може ли AI манията след поскъпването на отделни сектори да се превърне в балон? Какви са геополитическите рискове, посочени от фонд мениджърите на Bank of America?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още