IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическата нестабилност се завърна на финансовите пазари

По-несигурното бъдеще променя наръчника на пазарните участници - от инвеститори до централни банкери

07:37 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рядко след 70-те години световната икономика е изглеждала толкова турбулентна. Маршът на глобализацията се забави. Двойният шок от пандемията от COVID и инвазията на Русия в Украйна разбъркаха паричната политика и разстроиха енергийните пазари и веригите за доставки. Икономическият национализъм, напрежението между САЩ и Китай и фрагментацията пуснаха корени. Правителствата поемат по-голяма роля в икономическото управление, особено след като са изправени пред неотложния климатичен преход. Трагичното завръщане на войната в Близкия изток само подчертава модела на нарастващи геополитически рискове, пише Financial Times в редакционен коментар.

Пазарните индикатори отразяват това. Индексът Vix - мярка за очакваната волатилност - е средно значително по-висок от 2020 г. насам, отколкото през предходното десетилетие. Индексът на световната несигурност (WUI), който измерва разпространението на думата „несигурен“ в докладите на анализаторите, има възходяща тенденция от години и скочи значително от 2021 г. По-несигурното бъдеще променя наръчника на пазарните участници - от инвеститори до централни банкери.

Първо, количествените модели, използвани за ценообразуване на активите и оценка на тенденциите, са по-малко меродавни. Няколкото десетилетия на относителна стабилност, подкрепени от нарастващата световна търговия и малко политически сътресения, улесниха прогнозирането на макроикономически променливи като растеж, лихвени проценти и инфлация. Беше по-лесно да се оцени как те ще се развият, когато основните допускания за света бяха по-малко и по-прости. Днес икономиката се влияе все повече от политиката и външните отношения.

Поглеждането отвъд графиките, балансите и коефициентите има своите последици. Пазарите нямат голяма репутация за оценяване на геополитическия риск и събития с ниска вероятност, но силно въздействие, т.нар. „опашки“ в статистическото разпределение. Проучванията показват, че икономическата активност и финансовите пазари често са по-засегнати от геополитически заплахи, отколкото от реални събития. Но също така, когато има няколко заплахи, които са сложни и трудни за дефиниране, пазарите могат да изпаднат в обърканост. В действителност цените на петрола се покачиха, но не толкова, колкото се очакваше в отговор на атаките на „Хамас“ в Израел. Възможно е да има предстоящи пазарни корекции.

Трудността при измерването на геополитическите пазарни премии повишава възнаграждението за тези, които могат да го направят коректно. Има нарастващо търсене на професионалисти, които комбинират политически и макро познания с финансовия фундамент. Възвръщаемостта на макрохедж фондовете - активно управлявани с цел да спечелят от колебания, причинени от събития - скочи между 2019 г. и 2022 г. след десетилетие на слаба доходност. Миналия септември хедж фондовете, които направиха мечи залози върху паунда, след като разточителната фискална програма на тогавашния британски премиер Лиз Тръс разбуни пазарите, реализираха добри печалби.

Волатилността може също така да накара трейдърите да търсят възвръщаемост чрез възприемане на по-активни краткосрочни стратегии. Опциите, които позволяват на инвеститорите да заемат конкретни позиции на фондовите пазари относно събития, набраха популярност от началото на пандемията. Институциите с пасивни дългосрочни стратегии, като пенсионните фондове, също са засегнати. Вече има по-малко убеденост дори в десетилетни икономически и политически тенденции, което означава, че диверсификацията, включително към алтернативни активи, става привлекателна. Проблемът е, че цената на погрешната преценка на събитията също е висока: изследванията показват, че пазарната волатилност разширява диапазона на възвръщаемостта за активните фондове.

Осъществяването на политики в тази среда вече се оказа предизвикателство. Интервенциите на централните банкери се основават на исторически данни. Но при неизвестния бъдещ свят шансът за грешки е по-висок и ефективността на монетарната политика, която действа със закъснение, е замъглена. Негъвкавите финансови институции, включително пазарните регулатори, ще имат затруднения.

Опитите за анализ на геополитическите събития само вкарват повече човешки грешки на пазарите. Активните стратегии, по-кратките времеви хоризонти, по-малкият фокус върху моделите и грешките в политиките рискуват да създадат порочен кръг от нестабилност. Може да е трудно да се отърсим от света на по-голямата за по-дълго волатилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още