IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Услугите за хеджиране на валутен риск у нас растат със 129% през 2023 г.

Компаниите да поставят акцент върху устойчивостта, адаптивността и стратегиите за сътрудничество, съветва iBanFirst

16:08 | 25.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ръстът на сделките за хеджиране на валутен риск за българските компании през миналата година е 129%. В условията на глобална икономическа несигурност фокусът върху управлението на риска за компаниите с международна търговия ще се засилва още повече през тази година. Това прогнозират от iBanFirst България, доставчик на валутни услуги и международни плащания за бизнеса.

Ключовите фактори, които ще продължат да влияят върху вземането на финансови решения за българските компании през 2024 г., включват геополитическата нестабилност, управлението на инфлацията, икономическата устойчивост и стратегическото сътрудничество.

"Рязкото нарастване на търсенето на форуърдни договори е доказателство за решаващата роля, която хеджирането на валутния риск изигра за предпазване на маржовете на печалба на българските компании от непредвидимите колебания в стойността на валутите, произтичащи от геополитическата несигурност, особено от продължаващата криза в Украйна и Близкия изток, и от опасенията за инфлацията в началото на 2023 г.", коментира Дeан Тодоров, директор за България в iBanFirst.

Според него предприятията, които са извършили финансови операции, за да намалят риска от загуби на пазарите, не само са запазили маржовете на печалбата си, но и активно са разширили глобалното си присъствие.

Изправени пред последиците от геополитическата криза, българските дружества, занимаващи се с международна търговия, в отрасли като селско стопанство, търговия на едро, IT и търговия на дребно, стратегически се насочиха към инструменти за хеджиране, по-специално форуърдни договори, посочват от iBanFirst.

Според анализаторите на компанията приемането на форуърдните договори има ключова роля за намаляване на въздействието на валутните колебания върху бюджетираните приходи и разходи, предлагайки сигурен механизъм за фиксиране на валутните курсове за предстоящи международни плащания.

В iBanFirst отчитат, че основните чуждестранни търговски партньори на българските компании са от ЕС, Китай, Турция и САЩ, като наблюдават значително увеличение на търговията с Китай.

През тази година един от ключовите фактори, които ще окажат влияние върху вземането на решения за финансовите стратегии на българските компании е геополитическата стабилност. Продължаващата криза в Украйна и Близкия изток, както и потенциалните промени в глобалния политически пейзаж, биха могли да окажат влияние върху валутните пазари и динамиката на търговията.

Решаването на проблемите, свързани с инфлацията, ще бъде от първостепенно значение за компаниите – може да се наложи да преоценят и адаптират финансовите си стратегии, за да се справят с потенциалните колебания в цената на стоките и услугите, което ще се отрази на заложените в бюджета приходи и разходи. Въз основа на демонстрираната устойчивост при справяне с минали предизвикателства, дружествата трябва активно да се подготвят за икономическата несигурност, посочват от iBanFirst и съветват да се прави диверсификация на потоците от приходи, да се поддържа финансова гъвкавост и да се използват гъвкави бизнес модели за по-добра устойчивост.

Сътрудничеството с доставчиците на финансови услуги може да даде възможност на компаниите да се ориентират ефективно в сложните финансови пейзажи. Използването на експертен опит и адаптирани решения ще бъде от съществено значение за постигането на финансовите цели, като същевременно се намаляват рисковете, съветват от iBanFirst.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още