IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на UBS за тримесечието се стопи наполовина заради ръст на провизиите

Банката е отделила допълнителни 665 млн. долара за покриване на съдебни разходи, свързани с ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки в САЩ

11:32 | 25.04.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UBS Group е заделила повече пари, за да тегли черта под участието си в токсични ипотеки. Това намалява наполовина печалбата на банката за първото тримесечие, докато тя се подготвя да интегрира конкурента си Credit Suisse.

Най-голямата банка в Швейцария предупреждава също така, че икономическите перспективи са несигурни, като отбелязва, че безпокойството за банковия сектор е голямо, въпреки че сътресенията отминаха, пише Ройтерс.

„Нивата на активност на клиентите може да останат ниски през второто тримесечие на 2023 г.“, посочва се в изявление на банката. Тя допълва обаче, че се очаква по-високите лихвени проценти да увеличат приходите от заеми.

Опитът на UBS да изчисти проблемите, датиращи от глобалната финансова криза, подчертава нейната уязвимост, тъй като поема херкулесовата задача да погълне Credit Suisse. Дългият списък с предизвикателства включва и справянето с реакцията срещу сделката в Швейцария.

UBS отчита спад от 52% на тримесечната печалба, тъй като е отделила допълнителни провизии в размер на 665 млн. долара за покриване на съдебни разходи, свързани с ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки в САЩ, които изиграха централна роля в световната финансова криза от 2007-2008 г.

Нетната печалба, отнасяща се към акционерите, възлиза на 1 млрд. долара. Средната прогнозна нетна печалба от проучване сред 15 анализатори е 1,7 млрд. долара.

Въпреки спада на печалбата най-големият мениджър на богатство в света отчита силни приходи, около 42 млрд. долара. Водещият отдел на банката за управление на богатството е получил нетно 28 млрд. долара нови пари, една четвърт от които са дошли през последните десет дни на март след съобщението за поглъщането на Credit Suisse.

Банката предупреждава обаче, че геополитическото напрежение и опасенията за ликвидността в банковата индустрия потискат активността на клиентите и могат да засегнат паричните потоци в следващите месеци.

UBS е емитент и застраховател на ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки в САЩ, през петте години до 2007 г. През ноември 2018 г. властите на САЩ започнаха съдебни действия срещу швейцарската банка заради участието ѝ в подобни сделки. Банката изгуби дело, свързани с ипотечните деривати.

„Ние сме в напреднали дискусии с Министерството на правосъдието на САЩ и съм доволен, че постигаме напредък с разрешаването на проблема с наследството, който датира отпреди 15 години“, коментира главният изпълнителен директор Серджо Ермоти, който наскоро се завърна начело на банката, за да ръководи придобиването на Credit Suisse.

Приходите от инвестиционното банкиране падат с 19% на годишна база, в съответствие с очакванията, а печалбата преди данъци за подразделението се срива с 49%.

UBS очаква придобиването на Credit Suisse да приключи през второто тримесечие.

Credit Suisse се срина заради масов отлив на клиенти на фона на глобалните сътресения в банковия сектор. Съгласно сделката, сключена набързо от швейцарските власти, UBS поема Credit Suisse срещу 3 млрд. швейцарски франка и до 5 млрд. франка загуби.

Credit Suisse обяви в понеделник, че през първото тримесечие изходящите потоки от банката са достигнали 61 млрд. франка (68 млрд. долара) и изтичането продължава. Това подчертава предизвикателството пред UBS.

Главният изпълнителен директор на UBS Group AG Серджо Ермоти обяви също така, че плановете на кредитора за обратно изкупуване на акции са временно спрени, но не и отменени, заради интеграцията с Credit Suisse Group AG.

Ермоти не може все още да каже кога обратното изкупуване ще бъде възобновено. Това ще зависи от данните за представянето на банката и сделката за Credit Suisse, коментира той пред Bloomberg.

„Намерението ни е да увеличаваме прогресивно дивидентите всяка година и определено имаме намерение да възобновим обратното изкупуване на акции, когато е подходящо“, посочва Ермоти в интервю за медията.

Банката не изключва потенциална рецесия по-късно тази или началото на следващата година, прогнозира още Ермоти.

Задържането на клиенти и активи е ключово предизвикателство за Ермоти, който се завърна като главен изпълнителен директор на UBS след спасяването на Credit Suisse в края на март. Credit Suisse разкри в понеделник, че е взела назаем повече пари от обявения предпазен механизъм за ликвидност на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Май ке плуват кроул или делфин. "Банката е отделила допълнителни 665 млн. долара за покриване на съдебни разходи, свързани с ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки в САЩ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още