IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски законодатели искат да регулират криптосектора като хазарта

Комисията по финансите към Камарата на общините „силно препоръчва“ подобна позиция спрямо търговията с дигитални токени в доклад

13:39 | 17.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Инвестирането на дребно в незащитени криптоактиви като биткойн трябва да се регулира като хазарта, тъй като те са силно волатилни и са „без присъща стойност“. На това мнение е панел от британски законодатели, цитирани от Bloomberg.

Комисията по финансите към Камарата на общините – междупартийна структура в парламента – „силно препоръчва“ подобна позиция спрямо търговията с дигитални токени в доклад, публикуван в сряда.

Препоръката, която е факт след няколкомесечно проучване на това как дигиталните активи трябва да бъдат регулирани, противоречи на предложението на правителството от февруари за регулиране на криптовалутите като традиционни финансови услуги. Регулирането на търговията с криптовалути на дребно като хазарт е разминаване и с подхода на други водещи юрисдикции спрямо този клас активи.

„Притесняваме се, че регулирането на търговията на дребно и инвестиционната активност при неподкрепените криптоактиви като финансова услуга ще създаде ефект на ореола, който ще накара потребителите да вярват, че тази активност е по-безопасна, отколкото е, или е защитена, когато това не е така“, се казва в доклада.

Около 10% от възрастните във Великобритания имат или са имали криптоактиви, става ясно от доклада, позовавайки се на данни от HM Revenue & Customs. Правителството ще трябва да даде отговор на доклада в рамките на около два месеца след публикуването му, но не е задължено да следва препоръките.

Поставянето на инвестициите в биткойн наравно със залагането на спорт или казино игрите отразява позицията на панела, че криптоактивите са „без присъща стойност, (имат) огромна ценова волатилност и нямат видимо социално благо“, което ги прави фундаментално различни от традиционните финансови активи, коментира Хариет Болдуин, председател на комисията.

Великобритания е наложила високи данъци за хазартния сектор в опит да финансира услуги като съвети за справяне с дългове и пристрастеност. Хазартният бизнес също така трябва да удостоверява самоличността на потребителите и да предприема мерки за борба с прането на пари.

Страни като Сингапур вече предприеха мерки през последните две години за ограничаване на търговията на дребно с криптовалути с довода, че волатилната природа на този клас активи ги прави неподходящи за повечето хора. Милиони хора по света бяха засегнати след краха на ключови криптокомпании, включително Celsius и FTX.

Комисията е събрала сведения от различни криптокомпании, включително Binance и Galaxy Digital, настоящи и бивши високопоставени служители на Службата за финансова дейност, както и учени, икономисти и други представители на индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още