IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъп за материали за батерии ще отвори завод в САЩ

NanoGraf ще произвежда силициев оксид, който ще може да замени графита в батериите

13:02 | 02.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъп, специализиран в разработката на компоненти за батерии с висока производителност, се готви да стартира дейност в съоръжение близо до централния бизнес район на Чикаго, съобщава Bloomberg. Работата на NanoGraf е свързана със създаването на материали за батерии за захранване на устройства като очила за нощно виждане и радиостанции за американската армия.

Компанията получи безвъзмездна помощ от 10 млн. долара от правителството на САЩ като част от Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на президента Джо Байдън, за да построи първото голямо съоръжение в Средния Запад за производство на силициев оксид – важна съставка за нов вид по-дълготрайна батерия, която може да се използва в електрически превозни средства и медицински устройства.

Това е част от по-широката вълна от инвестиции в капацитета за производство на повече литиево-йонни батерии в САЩ, тъй като страната се стреми да се конкурира с Китай, който контролира големи части от световното производство.

NanoGraf казва, че ключов компонент на батериите, върху които работи, използва силиций вместо графит. Това е забележително, тъй като Китай наскоро обяви допълнителен контрол върху износа на графит, което поражда опасения за потенциален недостиг за глобалните купувачи.

„Едно от нещата, с които се гордеем, е, че изграждаме съоръжение тук и нашият силиций частично замества графита“, споделя в интервю главният изпълнителен директор на NanoGraf Франсис Уан. „Така че това донякъде облекчава някои от тези потенциални проблеми около материали като графит, които Китай може да реши да задържи“, добавя той.

Компанията има за цел да започне да управлява съоръжението в Чикаго през 2024 г., като производството ще се увеличи около третото тримесечие. Съоръжението, което вече е започнало пилотно производство, разполага и с лаборатории за изследване и развитие. Очакваното годишно производство ще бъде достатъчно за изграждането на 24 милиона батерийни клетки, което според NanoGraf е повече от достатъчно, за да задоволи нуждите на американската армия.

Около три четвърти от първоначалното производство ще бъде предназначено за военните, а останалата част ще бъде фокусирана върху медицински изделия и първокласни потребителски продукти.

Около 35 работни места ще бъдат създадени в Чикаго и компанията очаква да се разшири на други места в САЩ с други производствени съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 02.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още