IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият стартъп скандал на 2023 г. - сагата в OpenAI

Отстраняването на лидера Сам Алтман се превърна в сапунен сериал, който доведе до почти пълна промяна в борда на компанията

13:53 | 31.12.23 г.
Сам Алтман. Снимка: Eric Lee/Bloomberg
Сам Алтман. Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Всяко чудо за четири дни

Четири дни по-късно драмата приключи. Сам Алтман беше върнат обратно на поста главен изпълнителен директор на OpenAI, с което се сложи край на дискусиите какво ще се случи с компанията, а и със самия него.

Случилото се доведе до промени в борда на директорите. Бившият съизпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър и бившият финансов министър на САЩ Лари Самърс се присъединиха към главния изпълнителен директор на Quora и Адам Д‘Анджело в структурата. Последният е единственият член на борда, който уволни Алтман, който запази позицията си. Брокман също се върна в борда. Онези, които си тръгнаха, са Иля Суцкевер, предприемачът Таша Маколи, както и Хелън Тонър от Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии в Джорджтаун. Microsoft пък получи място в борда, но без право на глас.

Веднага след завръщането си в OpenAI Алтман написа в X, че обича компанията и всичко направено от него в последните години е било с цел да запази както екипа, така и мисията на компанията. Мира Мурати пък зае стария си пост на главен оперативен директор. 

Изводите

Големият извод от случилото се е, че дори да имаш най-добрия, най-популярния стартъп за най-горещата технология в света, всичко може да рухне за секунди с едно-единствено грешно решение. За организациите по света остава обеца на ухото – да мислят повече за това каква трябва да е структурата им, как да си гарантират, че няма да има злоупотреба с власт и как да избягват подобни пиар кризи.

Все още не е ясно колко точно пострада репутацията на OpenAI. Може би силата на ChatGPT и на другите инструменти на стартъпа ще притъпи последиците от хаоса. Инвеститорите могат да станат доста по-предпазливи към подобни компании и ще търсят по-голям контрол, след като видяха пред какво се изправи Microsoft.

За морала в OpenAI тази криза не вещае нищо добро. Сега Алтман ще има нелеката задача да върне спокойствието в компанията. 

В известен смисъл Мъск се оказа прав - апокалипсисът дойде. Светът не беше виждал толкова голям скандал със стартъп от времето на Theranos. Този път измаменият обаче беше Алтман.

Всички обзорни статии на Investor.bg за 2023 година може да прочетете ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 31.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още