IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI индустрията настоява за възраждане на ядрената енергетика

Новите системи с изкуствен интелект се нуждаят от изключително много енергия

20:43 | 08.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

„Имате нова физика, трябва да използвате нови модели. Трябва да правите всякакви неща, които са различни от това, с което сте свиканли“, коментира Деуит. Сега Oklo работи, за да удевлетвори регулаторите, казва той, признавайки, че служителите на агенцията трябва да „вършат своята работа независимо, за да гарантират, че това отговаря на адекватни изисквания за безопасност“.

Предложената от Oklo централа "Аурора" с площ от около 13 хил. квадратни фута (1393 квадратни метра), включваща 15-мегаватов реактор, е по-малка от по-ранните централи и прилича повече на елегантна ски хижа, отколкото на тези от ерата на Студената война с техните емблематични кули. Централата трябва да бъде построена в Националната лаборатория на Айдахо – изследователски център,където Oklo получи субсидия от Министерството на енергетиката за тестване на рециклиране на ядрени отпадъци за ново гориво. Деуит казва, че дизайнът също е по-безопасен, като изтъква използването на течен метал като охлаждаща течност, а не вода.

Ядрените централи не са увеличили значително дела си в енергийния микс на САЩ през последните десетилетия. Секторът вървеше напред въпреки съпротивата, подхранвана от редки, но опустошителни аварии като тези в Чернобил през 1986 г. и във Фукушима през 2011 г. Предвид ускоряването на климатичната криза, повечето американци сега подкрепят разширяването на ядрената енергия, сочи проучване на Pew Research от миналата година.

В момента ядрената енергия съставлява само 19% от общото производство на енергия в страната, като днес работят 93 реактора – спад от пика от 112 през 1990 г. Според прогноза до 2050 г. ще са необходими до 800 гигавата нови ядрени мощности, за да се отговори на текущите цели за зелена енергия.

Докато технологичните компании се борят за бързо навлизане в сферата на изкуствения интелект, много центрове за данни вече срещат затруднения в добавянето на капацитет достатъчно бързо, за да останат достъпни, като наемите на центровете за данни скочиха с близо 16% между 2022 г. и миналата година. Търсенето е една от причините големите играчи в индустрията да увеличават инвестициите си в ядрена енергия.

Миналата година Microsoft сключи сделка с Constellation – водещ оператор на ядрена електроцентрала, за доставка на електроенергия към нейните центрове за данни във Вирджиния. През предходната година Google взе участие в кръг за набирането на 250 млн. долара за стартъпа за ядрен синтез TAE Technologies. А в края на 2021 г. основателят на Amazon Джеф Безос и други инвеститори инвестираха над 130 млн. долара в канадската компания General Fusion, която също работи в областта на ядрения синтез.

Отвъд Силициевата долина, „големите инвестиционни компании всъщност започват да вярват, че това ще се развие“, споделя Айън Пол, изследовател в Североизточния университет, който изучава изкуствения интелект. „Хората започват да вярват, че тези видове енергия ще захранват нашето население“.

Някои експерти все пак предупреждават, че усилията за увеличаване на ядрената енергия не трябва да са прибързани, независимо колко бързо нараства търсенето.

„Нуждаем се от ядрена енергия, за да стигнем до нисковъглеродно бъдеще“, коментира Ахмед Абдула, асистент професор по механично и космическо инженерство в университета Карлтън. За инженерни проекти, които в миналото са отнемали десетилетия, регулаторният процес трябва да бъде методичен, категоричен е той: „Има шанс да направим сериозни грешки, ако прибързаме към целта.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 2 месеца
Статията е за САЩ, но ТРЯБВА да бъде прочетена от *** *** у нас, които плямпат глупости като - "За какво ни е този ток" , "Имаме много ток" , "Какво ще го правим този ток" , "За какво са ни тези нови блокове" и други подобни дебилизми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още