IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI индустрията настоява за възраждане на ядрената енергетика

Новите системи с изкуствен интелект се нуждаят от изключително много енергия

20:43 | 08.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Технологични компании и милиардери от Силициевата долина инвестират средства в ядрена енергия от години, представяйки устойчивия източник на енергия като решаващ за зеления преход. Сега те имат още един стимул да го популяризират: изкуственият интелект, пише CNBC.

Въпреки че генеративният изкуствен интелект се развива светкавично, проектите за ядрена енергия са силно регулирани и обикновено напредват с по-бавно темпо. Това повдига въпроси дали напредъкът в ядрената енергия може да намали емисиите толкова бързо, колкото поглъщащият енергия AI и други бързо развиващи се технологии добавят.

„Ако трябва да интегрирате големи езикови модели, модели в стил GPT, в търсачките, това ще струва пет пъти повече от екологична гледна точка, отколкото стандартното търсене“, коментира Сара Майерс Уест, управляващ директор на AI Now Institute – изследователска група, фокусирана върху социалните въздействия на изкуствения интелект. При настоящите темпове на растеж, някои нови AI сървъри скоро биха могли да поглъщат повече от 85 тераватчаса електроенергия всяка година, изчисляват изследователите. Това е повече от годишното потребление на енергия на някои малки страни.

„Искам да видя иновации в тази област“, коментира Майърс Уест. „Просто искам обхватът на иновациите да бъде определен отвъд структурите на стимулите на тези гигантски компании“.

Oklo е един от ядрените стартъпи, подкрепяни от Сам Алтман, главният изпълнителен директор на OpenAI. Той описва AI и евтината, зелена енергия като взаимно подсилващи се основни елементи за постигане на бъдеще, белязано от „изобилие“.

„Фундаментално днес в света двете ограничени ресурса, които виждате навсякъде, са интелектът, върху който се опитваме да работим с AI, и енергията“, коментира той пред CNBC през 2021 г., след като инвестира 375 млн. долара в Helion Energy, стартъп за ядрен синтез, на който Алтман е председател. Миналата година Microsoft обяви, че от 2028 г. ще купува енергия от Helion. Oklo, на която Алтман също е председател, е фокусирана върху противоположната реакция – енергията се генерира чрез деленето на атома. Синтезът прави това чрез сливането на атомни ядра.

Представители на Алтман през неговата специална компания за придобивания AltC, не са отговорили на запитването за коментар.

В селските райони на Айдахо Oklo работи за изграждането на ядрена централа с малки модулни реактори, която може да захранва центрове за данни като тези, от които OpenAI и нейните конкуренти се нуждаят. Но компанията също така иска да снабдява общности със смесено предназначение и промишлени съоръжения и вече има договор за изграждане на два завода в южната част на Охайо.

Докато Съединените щати се насочват към широкомащабно ползване на електромобили и декарбонизация, „количеството енергия, от което ще се нуждаем, за да направим това, е огромно“, коментира главният изпълнителен директор и съосновател Джейкъб Деуит.

Oklo обаче установи, че привличането на регулаторите е по-трудно, отколкото намирането на потенциални клиенти.

През 2022 г. Федералната комисия за ядрено регулиране, която контролира търговските ядрени електроцентрали и материали, отхвърли заявлението на компанията за проектиране на нейната електроцентрала "Аурора" в Айдахо, посочвайки, че не е предоставила достатъчно информация за сигурността. През октомври военновъздушните сили се отказаха от намерението си да възложат договор за пилотна програма за микрореактор за захранване на база в Аляска.

Последна актуализация: 20:44 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 месец
Статията е за САЩ, но ТРЯБВА да бъде прочетена от *** *** у нас, които плямпат глупости като - "За какво ни е този ток" , "Имаме много ток" , "Какво ще го правим този ток" , "За какво са ни тези нови блокове" и други подобни дебилизми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още