IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bremain вместо Brexit и истински реформи в ЕС?

В традиционните си „Скандални предвиждания“ за 2017 г. Saxo Bank коментира какво може да изненада или шокира пазарите

14:23 | 07.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: <span>Saxo Bank</span></em></p>

Илюстрация: Saxo Bank

Отчаяният Фед следва Японската централна банка и фиксира 10-годишните си ДЦК на 1,5%

Тъй като щатският долар и лихвените проценти в САЩ ще продължат да се покачват по все по-болезнен начин през 2017 г., задвижваната от тестостерон фискална политика на новия президент на САЩ ще доведе до там, че доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ да достигне 3%, което ще предизвика паника на пазара.

На прага на бедствие Федералният резерв ще копира Контрола върху кривата на доходността на Централната банка на Япония, като фиксира доходността на 10-годишните ДЦК на 1,5%, но от различен ъгъл, като ефективно въведе Количествени улеснения 4 или Безкрайни количествени улеснения.

Това, от своя страна, незабавно ще спре разпродаването на ценни книжа и облигации на световните пазари, което ще доведе до най-големите печалби за пазарите на облигации от седем години насам.

Критичните гласове ще заглъхнат в силния рев на поредния ръст, причинен от централните банки.

Нивото на неизпълнение при високодоходните инструменти ще надхвърли 25%

При дългосрочното средно ниво на неизпълнение при високодоходните облигации от 3,77%, което по време на рецесиите в САЩ през 1990, 2000 и 2009 г. скочи до съответно 16%, 10% и 12%, 2017 г. ще стане свидетел на нива на неизпълнение от 25%.

След като достигнем границите на намеса на централните банки, правителствата по света ще преминат към фискални стимули, които ще доведат до повишаване на лихвените проценти (с изключение на Япония), като по този начин рязко ще увеличат кривата на доходността.

Докато трилиони корпоративни облигации се изправят пред света на щетите, проблемът ще се задълбочава от оттегляне от облигационните фондове. Това ще разшири спредовете и ще направи рефинансирането на нисък клас дълг невъзможно.

С нива на неизпълнение, които ще достигат 25%, неефективните корпоративни участници няма да са жизнеспособни, което ще позволи по-ефективно разпределение на капитала. 

Brexit така и не се случва, а Великобритания се насочва към Bremain 

Надигането на глобалния популизъм от двете страни на Атлантика ще дисциплинира лидерите на ЕС да заемат по-кооперативна позиция към Великобритания.

С напредването на преговорите ЕС ще направи важни отстъпки по отношение на имиграцията и правата за правене на бизнес в Европейското икономическо пространство на финансовите компании, базирани във Великобритания.

И докато член 50 бъде задействан и поставен пред Парламента, той ще бъде отхвърлен в полза на новата сделка. Великобритания ще остане в орбитата на ЕС, централната банка на страната ще повиши лихвените равнища до 0,5% и двойката EUR/GBP ще пада рязко надолу до 0,7300, което извиква символиката на 1973 г. – годината, когато Великобритания влиза в Европейската икономическа общност.

Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още