IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bremain вместо Brexit и истински реформи в ЕС?

В традиционните си „Скандални предвиждания“ за 2017 г. Saxo Bank коментира какво може да изненада или шокира пазарите

14:23 | 07.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: <span>Saxo Bank</span></em></p>

Илюстрация: Saxo Bank

Доктор мед ще хване настинка

Медта беше една от ясните суровини победителки след изборите в САЩ, обаче през 2017 г. пазарът ще започне да осъзнава, че новият президент ще се бори да постигне обещаните инвестиции и очакваното увеличение в търсенето на медта няма да успее да се материализира.

Изправен пред нарастващото недоволство у дома, президентът Тръмп ще засили протекционизма, като въведе търговски бариери, които ще означават проблеми за развиващите се пазари, както и за Европа. Глобалният растеж ще започне да отслабва, докато китайското търсене на индустриални метали се забавя с насочването към растеж, воден от потреблението.

В момента, в който HG Copper наруши линията, подкрепяща тенденцията, и се върне чак към 2002 г. на нива от 2 щатски долара за фунт, шлюзите ще се отварят и вълната на спекулативните продажби ще изпрати медта надолу до нива от 1,25 щатски долара за фунт, което е от времето на финансовата криза през 2009 г.

Огромни печалби за Bitcoin след покачване на криптовалутите

При президентството на Тръмп фискалните разходи на САЩ ще увеличат бюджетния дефицит на страната от 600 млрд. долара до 1,2 - 1,8 трлн. долара. Това ще изстреля инфлацията и растежа на САЩ до небето, което ще принуди Федералния резерв да ускори повишаването на лихвените нива и щатският долар ще достигне нови върхове.

Това ще създаде ефект на доминото в развиващите се пазари и по-специално Китай, които ще започнат да търсят алтернативи на системата на книжните пари, доминирана от щатския долар и прекалената й зависимост от паричната политика на САЩ. Това ще доведе до повишаване на популярността на криптовалутните алтернативи, като Bitcoin ще се облагодетелства най-много.

С насочването на банковите системи и суверените на Русия и Китай към приемането на Bitcoin като частична алтернатива на щатския долар, Bitcoin ще утрои стойността си от сегашното ниво от 700 щатски долара до 2100 щатски долара.

Реформата в здравеопазването в САЩ ще предизвика паника в сектора

Разходът за здравеопазване е около 17% от БВП в сравнение със средния разход в света от 10% и все по-голям дял от населението на САЩ не е в състояние да плаща медицинските си разноски. Първоначалното облекчаващо оживление в здравните акции след победата на Тръмп бързо ще избледнее през 2017 г., след като инвеститорите осъзнаят, че администрацията няма да пощади здравеопазването и вместо това ще предприеме мащабни реформи на непродуктивната и скъпа система на здравеопазване на САЩ.

Борсово търгуваният фонд на здравния сектор - SPDF Fund, ще спадне с 50% до 35 щатски долара, приключвайки най-зрелищния бичи пазар при ценните книжа в САЩ от началото на финансовата криза.

Въпреки Тръмп, мексиканското песо ще расте, особено срещу канадския долар

Пазарът драстично надцени реалното намерение на Доналд Тръмп или дори способността му да се справи с търговията с Мексико, което ще позволи на сразеното песо да скочи. Междувременно Канада ще пострада, след като по-високите лихвени проценти ще създадат кредитна криза на пазара на имоти. Канадските банки ще се огънат, вкарвайки Канадската банка в режим на количествени облекчения и в инжектиране на капитал във финансовата система.

Освен това канадският долар ще отслабне, тъй като Канада ще се радва на много по-малко от възродения растеж на САЩ, отколкото в миналото, поради дългогодишното изпразване на производствената база на Канада, трансформирана от глобализацията и години на изключително силна валута. Двойката CAD/MXN ще претърпи корекция с близо 30% в сравнение с върховете през 2016 г.

Италианските банки ще са най-добре представящия се капиталов актив

Германските банки са попаднали в спиралата на отрицателните лихвени проценти, заравняват кривата на доходността и нямат достъп до капиталовите пазари. В рамките на ЕС спасителен план за германските банки неминуемо означава спасяване на банките в ЕС и това идва точно навреме за италианските банки, които са обременени с необслужвани кредити и стагнираща местна икономика.

Новата гаранция ще позволи на банковата система да се рекапитализира. Ще се създаде и Европейска банка за лоши задължения, за да изчисти баланса на еврозоната и да направи така, че механизмът на банковия кредит да заработи отново. Акциите на италианските банки се покачват с повече от 100%.

10. ЕС стимулира растежа чрез взаимни еврооблигации

Изправени пред успеха на популистките партии в Европа и с драматичната победа на крайно дясната партия на Герт Вилдерс в Холандия, традиционните политически партии ще започнат да се дистанцират от политиките на строги икономии и вместо това ще предпочетат политиките в кейнсиански стил, започнати от президента на САЩ Франклин Рузвелт след кризата от 1929 г.

ЕС ще започне стимулиращ шестгодишен план на стойност 630 милиарда евро, подкрепен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.За да избегнат отслабване на позициите в резултат на увеличения внос обаче, лидерите на ЕС ще обявят емитирането на еврооблигации, които първоначално ще са насочени към 1 трлн. евро в инвестиции в инфраструктура, а това ще укрепи интеграцията на региона и ще стимулира притока на капитали в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още