IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръща ли се еврокризата?

Опасността от нова криза е на една ръка разстояние, а на държавите от общата валутна зона не им остават почти никакви възможности

13:03 | 24.06.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Претоварената ЕЦБ

Част от вината за настоящата критична ситуация със сигурност е на самата ЕЦБ, която през последните седмици не е особено умела в комуникацията. Още в навечерието на срещата в Амстердам се появиха слухове, че централната банка ще представи нов инструмент за ограничаване на доходността на южноевропейските облигации. Всъщност нервността на пазарите се засили, когато ЕЦБ обяви, че ще намали покупките на държавни облигации, за да се бори с инфлацията.

Затова очакванията за срещата в Амстердам бяха големи. Но Лагард първоначално нямаше какво ново да предложи. Тя просто повтори това, което всички вече знаеха: че ЕЦБ може да използва заместващи покупки по извънредната програма PEPP, за да купи книжата на отделни държави в случай на съмнение.

Тъй като в рамките на PEPP няма да се извършват повече нетни покупки, облигациите с изтичащ срок на валидност ще бъдат заменени с нови - до второ нареждане. В Амстердам обаче не се говореше за нов „инструмент". Причината беше проста: ЕЦБ обсъди такава концепция, но не я прие. Повечето членове на Съвета биха предпочели да приключат обсъждането, без да бъдат обезпокоявани от обществеността.

Разочарованите надежди скоро се усетиха на финансовите пазари: Спредовете, т.е. лихвените премии за държавните облигации на несигурни длъжници, се увеличиха. След това, в петък, беше добавена високата инфлация от САЩ, която допълнително развали настроението.

Тема номер едно на световните финансови пазари изведнъж стана завръщането на кризата в еврозоната. По-специално, в центъра на вниманието беше високият дълг на Италия, който със своите 2,7 трилиона евро представлява почти една четвърт от общия дълг на еврозоната.

Не помогна и фактът, че третата по големина икономика в еврозоната се възползва от фазата на ниски лихви, за да поеме дългосрочен дълг и следователно ще бъде засегната от лихвените увеличения само постепенно.

Впоследствие Лагард неколкократно повтори, че ЕЦБ няма да допусне „фрагментация" на еврозоната. Тази дума – „фрагментация" - е магическата формула на ЕЦБ, с която тя оправдава намесата си в държавните финанси: Ако има твърде много лихвени диференциали, логиката е такава, че паричната политика не може да функционира правилно, което не само оправомощава, но и задължава ЕЦБ да се намесва.

Наскоро това беше подчертано и от германския директор на ЕЦБ Изабел Шнабел, която напоследък често се възприема като своеобразен посланик на централната банка пред по-широката, скептична общественост. В речта си пред френски студенти тя потвърди, че готовността на ЕЦБ да предотврати „фрагментацията" е „безгранична".

Нейният тон силно напомняше прочутата лондонска реч на Драги, който през 2012 г. се зарече да запази еврозоната на всяка цена: „Каквото и да става" (Whatever it takes).

Вместо това Шнабел подчерта, че „решителността" на ЕЦБ е нейният „най-важен инструмент" в борбата с набъбващите спредове. Което остави известно недоумение и повдигна въпроса дали идеята за създаване на нов инструмент вече е мъртва.

Същевременно тя посочи, че бъдещите интервенции не трябва да се осъществяват без никакви условия, както при PEPP. Но не и при тежките условия на програмата за изкупуване на облигации, известна с абревиатурата OMT, която на практика поставя засегнатите страни под опеката на европейския спасителен фонд ESM и поради това се избягва от правителствата.

В същото време Шнабел повтори логиката на възможните интервенции на пазарите на облигации: „Фундаменталните" разлики, т.е. икономически обоснованите разлики в доходността на отделните държави от еврозоната, не бива да се оспорват силово, но спекулативните преувеличения - да. Това, което на теория звучи много разумно, на практика има недостатъка, че никой не може да изведе от данните или по друг начин да определи обективно разликата между „фундаментално" и „спекулативно".

В сряда миналата седмица вълненията станаха още по-големи: ЕЦБ свика ad hoc заседание само с няколко часа предизвестие, за да обсъди разрастващата се дългова криза.

Мнозина на финансовите пазари затаиха дъх, очаквайки с нетърпение резултата от срещата. Но нищо ново не се получи. ЕЦБ само обяви, че разработването на новия инструмент за изкупуване на облигации ще бъде ускорено: приятелска перифраза на „все още не знаем какво искаме".

Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
wart
преди 1 година
Кризата сега започва - Няма вече евтини Руски енергоносители и цени " диктувани от купувачите ( вече цените ще определят продавачите а не както досега ! - при енергоресурсите). има нови икономически и технологически и военни независими страни които имат огромен потенциал и те ще определят " съдбата" на света и на човечеството.Няма да е както до сега " диктуваха" и налагаха своето решени както Европейците така и Американците и ХХI век ще принадлежи на тях новите сили .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Някой е надградил бота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Сегашната европейска инфлация е с възможно успешно прекратяване. След преустановяване на прилагания метод за емитиране на евра без необходима защита за запазване на покупателната способност на еврата сегашната европейска инфлация ще е прекратена. Кратко за ситуацията: Нямането на необходима защита за запазване на покупателната способност на еврата е съществената причина за сегашната инфлация в еврозоната. Европейската централна банка няма капацитет за премахване на водещата причина за сегашната инфлация. Европейската комисия е компетентна за инициатива за прекратяване на водещата причина за сегашната европейска инфлация. Водещата причина за инфлацията в еврозоната (нямането на необходима защита за запазване на покупателна способност на еврата) се запазва. Вариантите са два: Първи: Запазването на практиката без необходима защита за запазване на покупателната способност на еврата създава сегашната инфлация. Последиците са лоши. Втори: Въвеждането на необходима защита за запазване на покупателната способност на еврата осигурява прекратяване на сегашната инфлация в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Varfor
преди 1 година
Давайте бързо да влизаме в Еврозоната, с няколко държави в дългова спирала и потъващо евро.Да бързаме, че да не вземат да потънат без нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 1 година
"Завръща ли се еврокризата?" . . . Че тя никъде не е ходила, та да се завръща. Само я беха позатрупали с шума от ЕЦБ... ;) :lol: А Тя отдолу само е ферментирала и натрупала отровни газове до критична маса. . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още