IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Духовникът бизнесмен

Църквата на Кипър обяви активи за 1,5 млрд. евро, а заради мениджърските си умения архиепископ Хризостом Втори е наричан „Светия банкер“

08:15 | 19.09.16 г. 6
<p>
	Най-големият манастир в Кипър -&nbsp; Кикос, в планината Тродос. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Най-големият манастир в Кипър -  Кикос, в планината Тродос. Снимка: Investor.bg

 

Част от нашумелите през последните години инвестиционни планове на Хризостом Втори е бъдещият огромен туристически и курортен център Eden City /”Райски град”/ на западното крайбрежие на острова. Проектът е за 3.5 млрд. евро и в основата му е унгарски инвеститор. Той бе предложен през януари 2014 г., но „заседна” в противоречия между инвеститора и правителството. Архиепископът, който осигурява земята, дори се среща с министри, за да обсъди ускоряването на проекта. Той смята, че е наложително преговорите да завършат възможно най-скоро.

Според запознати голяма част от притежаваната от църквата земя се намира в окупираната от Турция северна част на острова. Обединението на страната може значително да увеличи нейните активи.

Благословията за политика

Ръководителят на Кипърската православна църква заема видно място и в политическия дебат в страната. Много от изказванията му са радикални и недемократични, коментират анализатори. Като например изразеното от него задоволство от влизането в парламента след изборите през месец май на двама депутати от крайнодясната националистическа ЕЛАМ. Като националистически се определят изказванията му срещу чуждестранните работници на острова, които според него са допринесли за високата безработица. Той смята и че православната църква трябва да осъди гей браковете и хомосексуализма.

В програмата на чуждестранните високопоставени гости, които идват на официални посещения на острова, винаги е включена среща при Негово Блаженство. През юли тази година архиепископът бе в Дамаск, където се срещна със сирийския президент Башар Асад. Хризостом се обяви за “вдигане на несправедливото ембарго” от страна на европейските държави срещу Сирия. 

Архиепископът често се среща с президента на страната, за да обсъжда хода на преговорите по Кипърския въпрос, в които той е твърд привърженик на връщането на турските заселници обратно в Турция. Заселник от Турция е и главният мюфтия на кипърските турци Талип Аталай, с когото Хризостом Втори излезе със съвместна декларация за мир и единство на острова. Той заплаши и че ще забрани на турските заселници от северната част на острова да идват в святото за тях Хала Султан Теке близо до Ларнака, ако режимът на кипърските турци пречи на провеждането на служби в църкви в окупирания полуостров Карпас. Въпросът е, че решението за тези поклонения е договорено и се дава от Министерството на външните работи на Кипър, а не от църквата.

През последните четири години Църквата на Кипър е помогнала на стотици бедни, болни и безработни, като е раздавала в тяхна подкрепа по повече от 1.5 млн. евро годишно, коментира в интервюто си архиепископът на Кипър Хризостом Втори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Когато правят гадости в храма, да, иначе между учениците и последователите му има и немалко богати хора. Самият апостол Петър е бил богат потомствен рибар със 2 собствени лодки, съдружници и няколко наемника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Абе само на мен ли ми прави впечатление разочарованието на негово блаженство, че кипърската банка станала американска, и в същото време охотата с която води руски инвеститори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Те всички са бизнесмени, ама само тоя си е признал :)Иначе дедо Пимен, руския Патриарх .. всички са бизнесмени. Папските кардинали са може би най-големите бизнесмени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Кесаревото кесарю , божието Богу...да не смесваме нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Исус май недолюбваше бизнесмените в храма Господен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Boyan Asenov
преди 7 години
Много готин материал, а даже не бях чувал за тоя човек..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още