IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Духовникът бизнесмен

Църквата на Кипър обяви активи за 1,5 млрд. евро, а заради мениджърските си умения архиепископ Хризостом Втори е наричан „Светия банкер“

08:15 | 19.09.16 г. 6
<p>
	Най-големият манастир в Кипър -&nbsp; Кикос, в планината Тродос. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Най-големият манастир в Кипър -  Кикос, в планината Тродос. Снимка: Investor.bg

Духовникът бизнесмен

Негово Блаженство Хризостом Втори, архиепископ на Нова Юстиниана и цял Кипър, е известен с прагматичния си подход, с който упражнява надзор върху църковните дела, съчетавайки молитвите и сметките. На острова често оприличават стила му на управление като на глава на богата бизнес империя и го наричат „главен изпълнителен директор на Църква на Кипър Inc.“ или „Светия банкер“. Според наблюдатели на действията му могат да завидят и най-агресивните играчи на Wall Street.

75-годишният духовник ръководи Кипърската църква вече 10 години - ръкоположен бе за неин глава през ноември 2006 г. Той обича активното публично присъствие и с удоволствие постоянно се изказва по всички проблеми в икономическия, политическия и обществения дневен ред, даже по такива, по които няма достатъчно познания, контрират критиците му. Той не пропуска да вземе отношение по икономическата криза, лихвените проценти на банките, геополитиката, преговорите за решаване на Кипърския въпрос, образованието, хомосексуализма. Много често той развива вижданията си за икономиката и политиката на Кипър след неделната църковна служба. Склонността му да говори идва сякаш да оправдае името му – „Хрисостомос“ на гръцки език означава „Златоуст“.

Негово Блаженство бе особено активен по време на банковата криза през 2013 г., която истински изстрада не само заради удара върху паството му, когато много хора загубиха спестяванията и работата си, но и заради загубите от богатството на църквата. Броени дни след като Кипър прие оспорвания спасителен план на Тройката архиепископ Хризостом Втори поиска оставката на управителя на Централната банка на Кипър и министъра на финансите като пряко отговорни за наложените неприемливи условия от Европейския съюз и от Международния валутен фонд. Той също така призова виновните за икономическата криза в Кипър да бъдат хвърлени в затвора.

По време на инфарктните преговори с международните кредитори през март 2013-а неуморимият църковен водач ги предупреди да не поставят неразумни искания пред Кипър и бе привърженик на излизането на страната от еврозоната възможно най-скоро. В бурните си изявления относно кризата и тройката Негово Блаженство многократно подчертаваше, че с плана си еврозоната иска да накаже Кипър. Според него ситуацията е предизвикана от Германия, МВФ и ЕЦБ. „Те искаха да унищожат Кипър и го направиха. Беше направо обир”, бе неговата позиция.

Архиепископът се изяви и като водач на групата на дребните акционери срещу рекапитализацията на Банката на Кипър през 2013 – 2014 г. Той не само се обяви против увеличаването на акционерния й капитал с 1 млрд. евро чрез емисия акции, защото така в банката като най-голям акционер влезе американският милиардер Уилбър Рос, но и призова над 90-те хиляди дребни собственици да отхвърлят преструктурирането. След обявяването на резултата Хризостом Втори заяви разочаровано, че Банката на Кипър вече не е кипърска.

За бизнес дела религиозният лидер използва и близките си отношения с Руската църква. През 2011 г. той призова своя “брат” патриарх Кирил да се застъпи пред Путин за отпускането на заем от 2.5 млрд. евро, който Кипър получи. Две години по-късно отново се намеси при договарянето на по-благоприятни условия за погасяването му.

През март 2013-а, в началото на сагата с Тройката, главата на Кипърската църква бе домакин на специална вечеря, на която той покани руски бизнесмени, опериращи в Кипър, за да ги убеди да не напускат острова и да не изтеглят парите си от местните банки.

Архиепископът непрекъснато е ангажиран и с привличането на инвеститори, в помощ на икономиката на страната. Още през първата кризисна година той обяви, че ще доведе руски бизнесмени, с които се е запознал в Москва, за контакти с правителството за бъдещи инвестиции в туризма и енергетиката на острова. Прелатът обяви и постигането на споразумение с руски консорциум за инвестиране на 70 млн. евро в изграждането на хотел в района на Пафос, върху парцел на църквата, от което тя да получава 1,5 млн. евро наем годишно.

Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Когато правят гадости в храма, да, иначе между учениците и последователите му има и немалко богати хора. Самият апостол Петър е бил богат потомствен рибар със 2 собствени лодки, съдружници и няколко наемника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Абе само на мен ли ми прави впечатление разочарованието на негово блаженство, че кипърската банка станала американска, и в същото време охотата с която води руски инвеститори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Те всички са бизнесмени, ама само тоя си е признал :)Иначе дедо Пимен, руския Патриарх .. всички са бизнесмени. Папските кардинали са може би най-големите бизнесмени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Кесаревото кесарю , божието Богу...да не смесваме нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Исус май недолюбваше бизнесмените в храма Господен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Boyan Asenov
преди 7 години
Много готин материал, а даже не бях чувал за тоя човек..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още