IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комиците в политиката - реакция на сухия политически разговор

Всеки път, когато политическата колода с карти включва джокер, това е знак, че болестта във върхушката е стигнала твърде далеч

10:10 | 26.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Комикът Зеленски стана президент на Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Комикът Зеленски стана президент на Украйна. Снимка: Ройтерс

Бьомерман, който е водещ на сатирично телевизионно предаване в обществения канал ZDF, е известен отвъд страната заради сблъсъка си с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г., когато сквернословно стихотворение за турския лидер вкара комика в правни неприятности (случаят накара Германия да премахне закон, който забранява обиждането на чуждестранни ръководители).

В края на август Бьомерман се подигра в ефир с кандидатите за лидер на SPD, включително с финансовия министър Олаф Шолц, след което обяви кандидатурата си. Той трябваше да повтори съобщението си, защото първия път публиката се разсмя.

Първоначално изглеждаше, че кандидатурата му е обречена по формални причини: Бьомерман дори не бе член на партията. Наскоро обаче той беше окончателно одобрен за такъв, като лидерът на местната партийна организация, която го прие, подчерта, че „ние сме партия, а не сатирично събитие.“ Бьомерман се надява на подкрепата на четири местни организации, необходима, за да се включи в надпреварата за лидер, която ще приключи на партийна конференция в началото на декември.

Трудно е да си представим как Бьомерман печели застаряващата, улегнала партийна база и измъква SPD от унинието. И вероятно е за добро. Комиците, превърнали се в политици, или политиците, превърнали се в комици, едва ли са безпогрешни при вземането на решения в управлението. Пет звезди допринесе за безпомощното бюджетно планиране на Италия. Моралес в Гватемала, който залагаше на антикорупционна платформа, беше замесен в скандали. Правителството на Шарец в Словения също се оказа склонно към скандали. Разнородният екип на Зеленски пък започна хаотично.

Полезно е обаче да се гледа на интереса на комиците, както професионални, така и аматьорски, към политическата власт като важен и тревожен симптом. Те се появяват, когато държава, град или страна се нуждаят от такова радикално обновяване, че известните лекарства няма да помогнат. Както Таня Петрович от Института за изследвания на културата и паметта в Любляна писа миналата година, шегите са мощна реакция на политически разговор, който е станал твърде сух, шаблонен и уклончив. Те предоставят начин „да си представим различен морален ред”.

Този морален ред обаче няма да е по-добър от онзи, който заменя, а политическият стремеж на комик може да се провали - като например този на Лука Максимович, сатирик, който завърши на трето място в президентските избори в Сърбия през 2017 г. Но всеки път, когато политическата колода с карти включва джокер, това е знак, че болестта във върхушката е стигнала твърде далеч и е необходимо преосмисляне изоснови. Просто сериозните хора не винаги са на разположение за тази нестандартна работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
А защо по време на изборите в Украйна мурзилите толкова обичаха комиците? Защото смятаха че са по-русофили от Порошенко. А когато не се оказаха такива, веднага ги намразиха. Путинофил няма как да обича управник, който пази националните си интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
По същата причина може да назначат учиндолският шут за презедент, ако тук обезлюдее без време, трябва някой да забавлява публиката.А той и зидарска престилка си има, Козяк би одобрил моменталически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Защо на Украйна са и нужни комици за президенти? Защото:- Населението катастрофически пада, беднее и бяга от страната. Това го имат 100% за по-голямо зло от Русия.- С тия нацисти, заседнали във властта, които дори САЩ признава частично за нацисти (батальона Азов), Европа през крив макарон.- Кукловодът олигарх на тоя шут вече коли и беси страната и другите олигарски.- Промишленост тотално съсъпана, защото не е политкоректна - тя е вързана с руският пазар по дизайн.- Ще продават земя на чужденци, за да може да не фалират и МВФ да не им дърпа ушите.Те затова Петре им трябва шут за президент. Да не би още веднага да скочат и войната на Донбас са свърши.Такива са фактите, другото е само лукуми от лукаваго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още