IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът ни дава възможност да преструктурираме данъчните системи

Сега е най-доброто време да се ангажираме със зелените данъци, ако приемем, че те далеч не са прекомерна тежест за възстановяването

17:50 | 19.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Междувременно може да се въведат някои умни нови данъци. Група европейски икономисти предложи да се помогне на малкия бизнес не чрез заеми, което може да го направи прекалено задлъжнял при възстановяването, а чрез субсидии, комбинирани по-късно с допълнителен данък върху печалбата - в действителност имитиращи правителствените инвестиции в собствен капитал дори за еднолични търговци и семейни компании.

Някои данъци ще трябва да се увеличат (особено ако други се намалят), защото в крайна сметка бюджетният дефицит ще трябва да бъде ограничен, а шокът от пандемията със сигурност ще доведе до променени приоритети и от страна на разходите. Най-малкото очаквайте искания да се похарчи каквото е необходимо, за да сме по-добре подготвени за следваща зараза.

Вероятно ще има силна подкрепа и за по-доброто третиране на работещите на първа линия в борбата с болестта, преди всичко тези в сектора на здравеопазването и грижите, които понякога са в дъното на скалата по заплащане.

Ако се намалят данъците върху труда, ще трябва да се увеличават тези върху капитала. Но по-високите данъци върху доходите от капитал изпращат грешен сигнал, в момент когато трябва да стартираме икономическо възстановяване и инвестиране в устойчивост. Нетните данъци върху богатството са по-добра алтернатива, с допълнителната полза от ускоряване преразпределението на капитала от по-малко към повече продуктивни дейности.

Справянето с избягването на данъци от мултинационалните корпорации отдавна закъснява. Германия и Франция изключват дружествата, регистрирани в данъчни убежища, от помощите, свързани с коронавируса. Други трябва да последват примера и да разширят изключваните компании от помощите, осигурени от данъкоплатците.

Освен това електоратът ще иска да запази някои от непредвидените ползи от блокирането. Както отбеляза френският президент Еманюел Макрон, предвид това, което направихме, за да овладеем коронавируса, защо да не можем да предприемем драстични стъпки за намаляване на замърсяването на въздуха?

Това сочи към амбициозни данъци върху въглеродните и други замърсители, както и такси за задръстванията. Сега е най-доброто време да се ангажираме със зелените данъци, ако приемем, че те далеч не са прекомерна тежест за възстановяването. Това би насочило домакинствата и бизнеса по пътя към новата нормалност - тази, при която искаме хората да пътуват по-малко до работа в името както на общественото здраве, така и на климата.

В нормални времена данъчната структура и разпределението на разходите се променят с със скоростта на охлюва и дори добре обмислените корекции образуват тромави кръпки с времето. Днешната извънредна ситуация ни дава възможност за данъчна система, предназначена за доброто на икономиката, вместо обичайното утаяване на отдавна забравени предизборни обещания. След Covid-19 не трябва да се стремим да се върнем към старото състояние на нещата: можем да направим много повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още