IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задаващата се дългова криза ще направи бедните страни още по-бедни

Държавите нямат достатъчно фискално пространство за маневриране с увеличаването на разходите и свиването на приходите, посочват от Economist Intelligence Unit

10:45 | 27.05.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <span><a href="https://unsplash.com/?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></span></em></p>

Снимка: Unsplash

Европейската централна банка би действала бързо, за да овладее последствията, но дългова криза в която и да е от тези страни би създала големи сътресения на финансовите пазари. От своя страна кризата бързо ще се разпространи по целия свят.

Бедните страни ще излязат от кризата още по-бедни

В опит да смекчат икономическото въздействие на пандемията многостранните финансови институции, заедно с най-богатите държави в света, предложиха значителна финансова подкрепа, която да помогне за облекчаване на финансовата тежест върху икономиките с ниски доходи и развиващите се пазари. Това би дало на по-бедните страни краткосрочно пространство, за да освободят ресурси за увеличаване на разходите за здравеопазване и прилагане на икономически стимули и програми за подпомагане.

Това обаче ще доведе до още по-голяма задлъжнялост на тези икономики. Според доклада изплащането на дълговете им ще се бави и накрая вероятно ще остане за сметка на развитите икономики. В средносрочен план това поражда риск от неизпълнение на дългови задължения при липса на по-всеобхватни планове за облекчаване на дълга.

Основната роля на Китай като кредитор ще усложни преструктурирането. Много от развиващите се пазари са с голяма финансова експозиция към Китай.

Доклад, публикуван през юни 2019 г. от Института за световна икономика в Кил, изчислява, че развиващите се страни дължат около 380 млрд. долара на Китай в края на 2017 г. в сравнение с 246 млрд. щатски долара, дължими на групата от 22-те членки на Парижкия клуб.

През последните години неизплатените суми и по-широката експозиция към Китай се увеличават, предвид обещанията за финансиране от страна на Китай, особено в африканските страни. Дали Пекин ще се съгласи да предоговори заемите, които е отпуснал на бедните страни – това никой не знае. Ако обаче дългът не бъде преструктуриран или погасен, Китай може да се наложи да изземе някои активи, както се случи с пристанището в Шри Ланка през 2018 г. средносрочен план това само ще увеличи зависимостта на по-бедните страни от Китай.

Предизвикателства пред облекчението на дълга

Стъпките в посока по-широко облекчаване на дълга биха изискали подкрепа от ръководството на Г-20, многостранните финансови институции и най-важното - пълната ангажираност на Китай. Добавянето на частни кредитори към тази група би осигурило съществен тласък, но това е малко вероятно, смятат икономистите.

Също така не е ясно дали частните инвестиционни фондове биха приели преструктуриране на дълга и ако да, при какви условия.

Настоящият несигурен характер на глобалната геополитика, както и исторически прецедент, предполагат, че всяко преструктуриране или отписване на дългове е по-вероятно да се случи за всеки конкретен случай, а не като широкообхватна политика.

Продължителното и разхвърляно преструктуриране на дълга обаче би влошило още повече дълговата криза, предупреждават от EIU. Това ще изпрати глобалната икономика в друга, вероятно много по-дълбока, рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 7
scott
преди 3 години
като освен бедни са и *** - да умиргат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Държавните дългове са последица от неправилният начин за емитиране на пари. Парите от държавните дългове са необходими на правителството, за да плаща щети от грешката на централната банка.Сега щетите бързо се увеличават, защото пандемията Covid-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка. Новите държавни дългове са потребни за плащане на нови щети.Вариантите са два:Първи: Пренебрегването на грешката на централната банка увеличава щетите. Необходими са нови дългове.Втори: За устойчиво спасение от щети е необходимо:1. Обществено разобличаване на злокобната грешка на централната банка за неправилно въведени в употреба пари.2. Прекратяване на грешката на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още