IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво показват суаповете за защита от фалит?

Дори Фед не може да отмени финансовите закони на гравитацията, на които се подчиняват дефолтите

18:42 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Този процес, например, оцени облигациите на банкрутиралата тексаска петролна компания Diamond Offshore Drilling на малко над 7 цента за долара през май. През юни дългът на търговеца на дребно JCPenney беше оценен на по-малко от 1 цент, което означава почти пълна загуба за кредиторите.

Макар че има нещо като дихотомия между относителното спокойствие при американските кредитни индекси и драмата под повърхността, развитието при европейските кредитни деривати е определено странно.

Държавните карантини заради разпространението на коронавируса силно засегнаха икономиките в цяла Европа. Но през тази година на европейския пазар на CDS няма нито едно кредитно събитие.

Причината за това няма много общо с по-голяма корпоративна устойчивост на икономически шокове. Предприятията в сектори, които дълго пъшкат под тежестта на дълга, започват да се сриват, както се случва в САЩ, въпреки безпрецедентните нива на държавни стимули.

Отговорът по-скоро е технически. CDS се издават само срещу дълг на компании с търгуеми облигации. В САЩ много повече фирми използват публичните пазари на капитали, за да наберат дълг. В Европа различни дружества се сринаха без да имат издадени облигации, като например лизинговата компания BrightHouse и италианската верига ресторанти Carluccio.

Другото развитие е в правен план. Процесът за корпоративни фалити по глава 11 в САЩ позволява на компаниите да продължат да действат, като предоставят контрола на кредиторите по организиран начин. Когато за американските компании се очертава фатална развръзка, те обикновено влизат навреме в процедура по несъстоятелност.

Междувременно в цяла Европа различните режими на несъстоятелност водят до различни резултати, но общото между тях е, че отнемат повече време от САЩ.

Все пак кредитните събития в Европа няма да закъснеят. Например, суаповете за неизпълнение на холандската компания за търговия на дребно Hema се очаква скоро да бъдат активирани през поради преструктуриране на дълга.

Hema е изпреварена от Wirecard, германската компания за платежни услуги, след като за първи път тя призна потенциалния мащаб на дългогодишни счетоводни измами. В средата на юни дългът на Wirecard беше оценен като инвестиционен клас. Това трябва да послужи като още едно напомняне, че когато финансовата гравитация се прояви, падането може да бъде внезапно и тежко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още