IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви ли световният пенсионен модел към фиксирани вноски?

Заради отрицателните лихви хората ще трябва да харчат по-малко, да спестяват повече и от рано, и да се пенсионират по-късно

13:51 | 15.07.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Не е ясно къде точно е стрелката между желанието да се спестява по-малко и това да се спестява повече“, казва Ерик Ласелс, главен икономист в RBC Global Asset Management. Той добавя, че различните централни банки са достигнали до различни заключения, като ЕЦБ и Японската централна банка преценяват, че леко отрицателните лихвени проценти могат да помогнат на макроикономиката.

Разбира се, извънредните времена изискват извънредни мерки. Но това не означава, че всички те ще сработят. Въпреки страховития си арсенал, Фед не беше в състояние да принуди кредитоспособните домакинства и фирми да вземат заеми, нито да създадат печеливши начинания за инвестиране на капитал. Негативните ставки не могат да решат проблемите, които ги породиха.

Като страничен ефект, намаляващите лихви от изминалото десетилетие вече направиха инвестиционните планове с фиксирани доходи пагубно скъпи за работодателите, които искат да осигурят приличен пенсионен доход на своите служители.

Миналия месец холандският кабинет предложи нова система, в която пенсионните плащания просто ще се увеличават и намаляват в съответствие с пазарите. „Плановете с фиксирани плащания ще изчезнат и пенсионният договор ще има характер на фиксирани вноски“, казва Франк Дрисен, главен изпълнителен директор на Aon Retirement & Investment Netherlands. Хората просто ще трябва да харчат по-малко, да спестяват повече и от рано, и да се пенсионират по-късно. Лихвените проценти вече няма да имат значение при определянето на достъпността на пенсиите, след като постоянно тестват нови дъна.

Наред с набъбващите пенсионни задължения, моментът за понижаване на ставките беше крайно неподходящ. Те свиха доходите от облигационните портфейли, които традиционно се използват за финансиране на регулярните плащания, точно когато застаряващото население принуждаваше пенсионните планове да понижат риска на портфейлите си чрез вложения в облигации - само за да открият, че те носят нищожен доход.

Последните данни на компанията за пенсионно консултиране Mercer показват, че 64 на сто от плановете в цяла Европа са имали отрицателен паричен поток през 2019 г. - повече пари са излизали към пенсионерите, отколкото се влизали от инвестиции и месечни вноски. И 91 на сто от пенсионните схеми сега са принудени да набутват капиталовата си база, за да покрият недостига, събуждайки тревожни прилики със схемите на Понци.

Резкият обрат в поведението на Бейли е показателен за това как времената са се променили: това, което изглеждаше като ерес преди 10 години, сега властва. Същото е и с пенсионните обещания: те вече не са свещени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Отново си идваме на думата че най-доброто пенсионно осигуряване и лично да се погрижиш за себе си, а не цял живот да даваш пари, които в даден момент все ще се намери някой хитрец да ги похарчи за лични луксозни офиси, лимузини, к*рви и черен хайвер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Значи законът трябва да се промени и пенсионните фондове да инвестират по-малко от постъпилите средства в облизвации, просто е. Хората трябва да инвестират, не да спестяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
По закон пенсионните фондове държат основния процент от средствата си в облигации. Когато държавата емитира облигации с отрицателна доходност, пенсионните фондове са длъжни да ги купуват и трупат загуби. И какво излиза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Избор винаги има. Чел съм, че Южна Корея имат нелоша пенсионна система :) ЮАР и Нова Зеландия също май не са чак толкова зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 3 години
стига сте пускали глуупави статии... със сегашната пенсионна възраст и с покачването и, означава едно.... няма да доживея пенсия. защо да внасям?ако имах избор, един лев не бих ви дал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още