IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин посреща Байдън със сдържаност

Вероятно политиката на новия президент на САЩ в известен смисъл ще продължи започнатото от Тръмп в някои отношения, но механизмът за натиск ще е различен

18:38 | 09.11.20 г. 7
<p>
	Джо Байдън и Си Дзинпин на среща в Пекин през 2013 г. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джо Байдън и Си Дзинпин на среща в Пекин през 2013 г. Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата промяна вероятно ще бъде подходът на Байдън към съюзниците. Докато Тръмп атакува традиционни американски партньори като Япония, Южна Корея и Европа, за да се развихри по отношение на ангажиментите по отбраната и измамите в търговията, Байдън обеща да работи тясно с тях, за да принуди Китай да сътрудничи по приоритетни области – от бизнес връзките с Хонконг до 5G технологиите.

„Байдън може да се опита да подобри отношенията със съюзниците и да се обедини с тях, за да се опита да потисне Китай“, казва Не Уейуен, бивш служител в китайските консулства в Сан Франсиско и Ню Йорк. „В момента отношенията на САЩ с Европа се влошават, така че е трудно да се съберат съюзници за потискане на Китай. Ако Байдън подобри отношенията с европейските съюзници, това ще бъде вредно за Китай“, допълва Хе.

Китай се подготвя за най-лошото, независимо от всичко. Си многократно призовава Пекин да се стреми към „самостоятелна зависимост“ в ключови икономически сектори. Миналата седмица представители на Комунистическата партия подчертаха, че страната трябва да изгради собствена основна технология, вместо да търси да я купи другаде. От основно значение за това начинание е способността да се произвеждат собствени чипове, градивните елементи за иновации - от изкуствен интелект до 5G мрежи, и автономни превозни средства.

Неотдавна Си използва 70-годишнината от влизането на Китай в корейската война, за да внуши, че страната му не е сплашена от американската военна мощ, съобщение, което идва в момент, когато Пекин засилва заплахите срещу Тайван. Войната „разбива легендата, че американската армия е непобедима“, посочи Си в обръщение миналия месец в Голямата зала на хората, на което присъстваха високопоставени представители на партията, военни представители и ветерани.

Правителствените съветници в Пекин казват, че очакват администрацията на Байдън да продължи да оказва натиск върху Китай във връзка с правата на човека на места като Хонконг и Синдзян, като същевременно продължава да продава повече оръжия на Тайван.

"Позицията на Байдън по отношение на Тайван, Синдзян, Хонконг и Южнокитайско море вероятно ще бъде в съответствие с Тръмп", коментира Ши Инхон, директор на Центъра по американски изследвания в Китайския университет Ренмин и съветник на китайското правителство.

Ранен тест за това как Байдън може да се отнася по различен начин към Хонконг може да се види скоро. В средата на декември администрацията на Тръмп ще трябва да назове всички банки, които са извършили транзакции с китайски и хонконгски служители, които са определени, че подкопават автономията на територията. Санкциите срещу всички големи китайски кредитори могат да ескалират напрежението и да се развихрят в глобалната финансова система.

По време на предизборната кампания Байдън не предложи много специфики за това кои политики от ерата на Тръмп ще промени. Той не се е ангажирал нито да отмени търговската сделка „фаза първа“, която Тръмп постигна с Китай през януари, нито да оттегли наложените от него мита. Той също така е коментирал малко въпроса дали ще позволи на Huawei отново да купува модерни чипове или на TikTok да получи достъп до данните на американските потребители.

Тони Блинкен, старши съветник на Байдън, смятан за потенциален държавен секретар, заяви през септември, че Байдън ще наложи мита за каквото е необходимо и ще търси ангажименти от Китай във връзка с някои субсидии и киберпрестъпленията – области, в които Тръмп не постигна никакви договорки.

Що се отнася до китайските технологии, Байдън изрази подобни опасения относно националната сигурност като Тръмп. Това увеличава вероятността администрацията му да продължи усилията за ограничаване на достъпа до интелектуална собственост и данни на САЩ за някои китайски технологични компании.

И все пак търговската политика при Байдън би била „по-малко хаотична и предсказуема“, казва Уенди Кътлър, бивш висш търговски служител в администрацията на Обама, която в момента е вицепрезидент на Азиатския институт за обществено политическо сътрудничество. „Най-важното е, че администрацията на Байдън ще се стреми да изгради колективни отношения с други страни по отношение на Китай, а няма да предприема едностранни действия, които до голяма степен биха се провалили“, заключава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
У същио, къде си учил да започваш изрячение с малкъ буквъ, умник :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
твойте, мойте, у кой университет го учите тоя български, може ли да ми пропоръчате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Що, за твойте напъни на кой му дреме? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
на прелитаща гарга е "екстремент"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
ексТременте, ексТременте, на коя камила си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Невзрачно човече с комична прическа, твоите съскания се равняват с писъците на бактерия, обитаваща екстрементите на Камила.Малкия Застраховкопродавач, мислиш ли, че на Байдън или всъщност на който и да е му дреме, за напъните ти??:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Дори Главният китайски човек, който яде толкова бой от Доналд, отказва да поздрави това нищожество. Какво да коментираме повече? Байдън е е обявен официално за президент, да не говорим, че е обикновен узурпатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още