IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще поведе света в декарбонизацията до средата на века?

Икономиката преминава от дипломация за климата към дипломация за зелена сделка, смята експерт

15:04 | 26.11.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Победата на Байдън улеснява това. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи борбата срещу изменението на климата като основен приоритет за ново партньорство с ръководената от Байдън американска администрация. В разговори с европейските лидери преди седмица Байдън също намекна нещо такова.

Смяната на правителството във Вашингтон отваря възможността за по-широко трансатлантическо сътрудничество в областта на климата, което при Доналд Тръмп би било невъзможно. Пример за това са въглеродните данъци - механизъм, разработен от ЕС, за да защити своите индустрии от компании в страни с по-слаби екологични правила. Това рискуваше разразяването на търговска война с Тръмп – нещо, което с Байдън не може да се случи, тъй като икономическият му план подкрепя подобна мярка.

Едно такова сътрудничество ЕС-САЩ ще изпрати мощно послание към Пекин. „Ще бъде изключително важно за ЕС и САЩ да се синхронизират“, казва Стърн.

Законодателите в ЕС вече се стремят да сключат „трансатлантическа зелена сделка“ с общи стандарти и нива на инвестиции, заяви френският евродепутат Паскал Канфин. „Платформата на Байдън е много близка до европейската зелена сделка, което би позволило ползотворно сътрудничество“, допълва той.

Способността на Байдън да прокара еквивалентна вътрешна програма ще зависи обаче отчасти от това дали демократите могат да спечелят контрола върху Сената на балотажите през януари.

Регулаторната конкуренция и сътрудничество вече напредват във финансовия сектор. ЕС разработва определения за това какво представляват устойчивите инвестиции. Китай прави същото и двете страни обещаха да работят заедно за разработване на общ глобален език.

В САЩ Wall Street е подготвен за искания за разкриване и регулиране на климатичния риск от входящата администрация на Байдън. В знак на това колко бързо може да се движат нещата след изборите Федералният резерв заяви, че изменението на климата е заплаха за финансовата стабилност.

Съществува и „споделена загриженост“ в подпомагането на регионите и индустриите, пострадали от декарбонизацията. В басейните за производство на въглища в Полша и САЩ например климатичните политики ще се усетят най-тежко. ЕС обещава финансиране за засегнатите региони с програмите си за справедлив преход.

Изборът на Тръмп през 2016 г. бяха отчасти обусловени от неговите (неуспешни) обещания да спаси американската въглищна индустрия. Победата на Байдън ще ускори прехода от въглища към възобновяеми източници.

Нови хоризонти

Тъй като борбата за господство над чистата икономика се разпространява, развиващите се страни са следващата граница. Подкрепата за внедряването на зелени стандарти в по-бедните страни е друга възможност за ЕС да изнася своите ценности и потенциално да осребрява нови пазари, казва Симоне Таляпиетра от базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.

Китай вече доминира на много ключови пазари за чисти технологии, от батерии до електрически превозни средства. Китайската програма за чуждестранни инвестиции „Пояс и път“ обаче буквално заклещва бедните страни в енергийни проекти за изкопаеми горива. ЕС и Байдън заявиха, че искат Пекин да съгласува действията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
*** са вярващите на такива идиотии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 3 години
Копаят земята за добиват злато и диаманти. Разходват големи количества енергия за добиването и обработката им. След това ги сложат в дебели сейфове и продължават да разгодват енергия за съхраняването им. В целия процес се отделят огромни количества СО2. После кравите били виновни, че пърдели метан...... *** свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Кой ще поведе света в декарбонизацията до средата на века? Тумберговуту Грети и Хари Потър, който с магическа пръчка ще накараБидона да се върне в споразумението по климата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още